Geschiedenis

WSV De Boskabouters is opgericht in 1982 en werd aanvaard door de toenmalige NWF (nu VWF) met het clubnr L049, in 1991 werd wandelclub de Heikabouters opgericht en werd aanvaard bij de VWJL met het clubnr 281 in 1992 ging WSV De Heikabouters naar de VWF en kregen ze het clubnr L064.

In 2002 werd een nieuwe wandelfederatie opgericht de Vrije Vlaamse Recreatiesporten beide clubs sloten zich erbij aan en het clubnr veranderden in VL049 en VL064.

 

Geschiedenis per jaar:

• 1982:
Op een algemene vergadering van Wandelclub de Zoolslijters uit Maasmechelen besliste 11 leden een nieuwe club op te richten in Maasmechelen genaamd de Heikrekels, Joannes Knooren die toen ook lid was van de Zoolslijters , kwam op dat moment op het idee om in eigen gemeente een wandelclub op te richten, Wandelsport Verenging  De Boskabouters uit Opglabbeek is geboren. De club werd aanvaard door het toenmalige N.W.F. (Nationale Wandelfederatie) ze kregen clubnummer L 049.

• 1983
De 1ste Internationale Bos- en Natuurwandeling werd georganiseerd en was een succes.

• 1984:
Het 3de jaar van de club organiseren we weer onze Internationale Bos- en Natuurwandeling we hebben 1260 deelnemers.

• 1985:
Onze 3de Internationale Bos-  en Natuurwandeling gaat weer door en vertrekt aan zaal de Vona in Opglabbeek, we hebben 1840 deelnemers ontvangen.

• 1986:
Alweer word onze Internationale Bos- en Natuurwandeling georganiseerd dit jaar mochten we 2180 deelnemers ontvangen. 

• 1987:
Dit jaar bestaan we 5 jaar ons eerste “Wandeltocht Lustrum” is voorbij. Onze Internationale Bos- en Natuurwandeling blijft een succes en verwelkomde een 2500 tal deelnemers en vertrok aan de Voetbalkantine van FC De Kabouters in Opglabbeek. Ter gelegenheid van ons 5 jarig bestaan Organiseerde we dit jaar ook de Provinciale wandeldag deze wandeldag vond plaats op Zaterdag 12 september met vertrek en aankomst in Zaal de Kemp in Opglabbeek deze wandeldag stond in het teken van “Limburg Sportief". 

• 1988:
Onze 6de Internationale Bos- en Natuurwandeling ging weer door op zaterdag 23 en zondag 24 juli 1988 en vertrok aan Zaal de Loweta in Louwel, dit jaar worden er ook wandelingen georganiseerd in As en Opoeteren. 

• 1989:
Onze 7de Internationale Bos- en Natuurwandeling word georganiseerd en vertrekt aan Gemeentelijke Loods in Opglabbeek, er worden ook avondwandelingen georganiseerd in As met vertrek aan Ons Landje. 

• 1990:
Op zaterdag 28 en zondag 29 Juli wordt weer onze Internationale Bos- en Natuurwandeling georganiseerd en vertrekt weer aan de Gemeentelijke Loods in Opglabbeek. Er wordt ook een Wilhelm Tell tocht georganiseerd met start aan recreatieoord Wilhelm Tell deze tocht ging door op zondag 25 november, wandeltochten in As gaan ook nog altijd door en vertrekken aan Ons Landje. 

• 1991:
De internationale Bos- en Natuurwandeling gaat weer door en vertrekt voor de 3de keer aan de Gemeentelijke Loods in Opglabbeek deze ging door op 27 en 28 juli. Wandeltochten in Opoeteren worden weer georganiseerd en vertrekken aan Bievak Pexhof in Opoeteren. Wandeltochten in As worden ook weer georganiseerd maar dit jaar in samenwerking met de kersverse club WSV De Heikabouters die is aangesloten bij de Vlaams Wandel en Jogging Liga (VWJL) en kreeg het clubnummer 281, hun tochten vertrokken aan Ons Landje en de Hondenclub in Niel-bij-As. 

• 1992:
De club bestaat ondertussen 10 jaar voorzitter J. Knooren word vervangen door Jaak Roosen. WSV De Heikabouters verlaat de VWJL en sluit zich aan bij de Nationale Wandelfederatie en krijgen het clubnummer L 064 sindsdien is er een nauwe samenwerking tussen WSV De Boskabouters en WSV De Heikabouters. De Internationale Bos- en Natuurwandeling vertrekt dit jaar aan Speeltuin Jeugdparadijs in Opglabbeek. Jefke Martens word voorzitter van WSV De Heikabouters.

• 1993:
WSV De Heikabouters krijgt haar eigen tweedaagse genaamd Internationale Zomertocht die door gaat op het eerste weekend van augustus met vertrek aan de Gemeentelijke Basisschool in Niel-bij-As. Ook word er een Wintertocht georganiseerd met vertrek aan de Hondenclub in Niel-bij-As deze gaat door op 22 november. In Opglabbeek word weer de Internationale Bos- en Natuurwandeling georganiseerd met vertrek aan Speeltuin jeugdparadijs in Opglabbeek. 

• 1994:
De Internationale Bos- en Natuurwandeling word vervangen door een nieuwe tocht genaamd Internationale Speeltuintocht die vertrekt aan het Jeugdparadijs in Opglabbeek, de Nationale Wandelfederatie word Vlaamse Wandelfederatie. De Internationale Zomertocht bij de Heikabouters word vanaf nu Internationale Heidetocht en werd georganiseerd in het laatste weekend van Juli. 

• 1995:
Er worden dit jaar een reeks Woensdagtochten georganiseerd met vertrek aan Zaal de Vona. De Internationale Speeltuintocht is vanaf nu gewoon Speeltuintocht en vertrekt weer aan het Jeugdparadijs in Opglabbeek. 

• 1996:
Dit jaar word er een Internationale Wintertocht, en Najaarstocht georganiseerd ook worden er twee woensdagtochten in Opglabbeek georganiseerd met vertrek aan de Kemp en het Jeugdparadijs in Opglabbeek.

• 1997:
De Speeltuintocht word vervangen door een nieuwe tocht genaamd de Braambierentocht en gaat door in het eerste weekend van september. De Internationale Heidetocht in As word ook weer georganiseerd.

• 1998:
De Internationale Heidetocht word weer georganiseerd, er word ook een wintertocht georganiseerd met vertrek aan Zaal Vona ook word er een kersttocht georganiseerd deze vertrekt aan Zaal de Loweta in Louwel 

• 1999:
Jefke Martens treed af als voorzitter bij WSV De Heikabouters Tiesters Marcel neemt zijn plaats in. 

• 2000:
Alweer word er een nieuwe voorzitter gekozen bij WSV De Heikabouters Staf Steensels is de nieuwe voorzitter.

• 2001:
Er worden Weekwandelingen georganiseerd in As en Opglabbeek met vertrek aan de Kemp in Opglabbeek en de Hondenclub in Niel-bij-As.

• 2002:
Er komt een splitsing bij de Vlaamse Wandelfederatie, bijna alle Limburgse wandelclubs vertrekken en sluiten zich aan bij een nieuwe federatie de Vrije Vlaamse Recreatiesporten (VVR) onze clubs worden ook lid van de VVR en ons clubnummer verandert in VL049 en VL064. Staf Steensels treed af als voorzitter bij de Heikabouters, Dine Vanhelden neemt zijn plaats in. 

• 2003:
Jaak Roosen treed af als voorzitter bij de Boskabouters hij word benoemd tot erevoorzitter van de Boskabouters, Jean Willems neemt het voorzitterschap over.