privacyverklaring-GDPR


Meer weer op deze website?
Klik Hier

Wandelverslagen

20 t.e.m. 24/08/2018 - Bos- en Heikabouters terug van de 4-daagse van de IJzer

20 t.e.m. 24-08-2018, Vierdaagse van de IjzerOp maandag 20 augustus 2018 vertrok een volle bus met 49 Bos- en Heikabouters richting Nieuwpoort. 7 personen met eigen vervoer kwamen ons later op de dag vervoegen.

Hotel Sandeshoved werd de uitvalbasis voor 4 dagen kust- en wandelplezier. Wij gingen deelnemen aan de “4-daagse van de IJzer” zijnde de 46ste Internationale voettocht als herdenking aan de oorlog 14-18 onder het motto “Herdenken is vrede bewaren”.

Onderweg naar de Westhoek werd er gestopt in Brugge. Eerst hadden wij een “sightseeing” te voet door de stad en daarna werd het frietmuseum en het chocolademuseum bezocht. Dit was zeer interessant vooral met de demonstraties en degustaties. De frieten met toebehoren en drank smaakten heerlijk en de pralines en chocolade pastilles achteraf waren het perfecte dessert.

Daarna ging het richting Nieuwpoort. Het inchecken in het hotel verliep vlotjes en iedereen was op tijd voor het avondeten. Hier had men dagelijks keuze uit een warm en koud buffet en/of het menu. Het dessertenbuffet was zeker niet te versmaden.

20 t.e.m. 24-08-2018, Vierdaagse van de IjzerIedereen ging redelijk vroeg naar bed want dinsdag was de eerste wandeldag. Er was dagelijks keuze tussen 32, 24,16 of 8 km op een goed aangeduid parcours. Dagelijks was er een andere vertrekplaats: Oostduinkerke, Diksmuide, Poperinge en tot slot Ieper.

Het weer zat mee: alle dagen tussen 22 en 24 graden, geen regen en weinig wind. Het was ideaal wandelweer.

De bus, met zijn altijd goedgezinde chauffeur André, bracht de wandelaars ’s morgens ter plaatse en ’s avonds ook terug naar het hotel. Bijna iedereen wandelde mee.

Zelfs “de Mam” in haar rolstoel die er elk jaar bij is, liet zich dagelijks bijstaan om die 16 km per dag in haar rolstoel af te leggen. Niemand was verplicht om te wandelen. Iedereen kon zijn dag invullen naar believen: een dagje op het strand, een fietstocht, een boottocht, shoppen, enz…

Na de wandeling kon men dagelijks genieten van een streepje muziek, konden de standjes bezocht worden en eventueel genieten van een drankje op een terras. In de EHBO tenten konden de voetjes verzorgd worden en een voetmassage was er meestal ook bij!

20 t.e.m. 24-08-2018, Vierdaagse van de IjzerDe wandelaars stapten o.a. langs de zee en de duinen, door mooie landschappen met vergezichten, indrukwekkende oorlogskerkhoven en -monumenten, pittoreske dorpjes met klinkende namen zoals Oudekapelle, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke, Abele, Voormezele, Wijtschate;
ook de Ijzertoren met zijn 70 vredesbeelden, de grens met Frankrijk, de dodengang, Hill 80 met zijn archeologische opgravingen, het Ierse Vredespark, het niemandsland en The Bluff met zijn 600.000 kleien beeldjes en niet te vergeten de Menenpoort.

De 4-daagse eindigt in Ieper onder de Menenpoort met de “Last Post”. Deze ceremonie bezorgde menige wandelaar elk jaar opnieuw kippenvel.

De rode roos, die elke wandelaar ontving bij aankomst na de 4de wandeldag, werd door velen spontaan neergelegd aan dit oorlogsmonument als eerbetoon voor de vele duizenden slachtoffers. Dit was een emotioneel moment voor sommigen.

20 t.e.m. 24-08-2018, Vierdaagse van de IjzerDaarna volgde het defilé van alle wandelaars. Duizenden wandelaars, ieder gegroepeerd bij zijn club of groep, defileerden fier door de straten van Ieper voorbij de eretribune met de personaliteiten.

De Bos- en Heikabouters, in hun groene shirt, kregen een geweldig spontaan applaus van de vele toeschouwers en zo eindigde deze 4-daagse wandeltocht.

Nu snel naar de bus en dan richting Kortrijk waar er nog gezorgd werd dat wij daar een zeer lekker avondmaal kregen.
Om 21u35 stopte de bus aan de sporthal in Opglabbeek en keerde iedereen tevreden en voldaan huiswaarts. Het was dit jaar alleszins een super editie!

Viviane

15/08/2018 - Daguitstap naar Stevensweert (Nederland)

15-08-2018, Busuitstap StevensweertMet 118 Bos- en Heikabouters zijn wij op 15 augustus op daguitstap gegaan naar Stevensweert.

Stevensweert ligt op een eiland dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd wordt, het "Eiland in de Maas". De hoofdstroom van de rivier, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd. De andere arm is de Oude Maas.

Om 9u werden wij, met koffie en appeltaart in hotel Int Brookx, hartelijk welkom geheten door Nathalie en John, onze 2 sympathieke gidsen voor vandaag. Zij wonen in Stevensweert en kennen alle mooie en verborgen plekjes van dit “Eiland in de Maas”. Betere gidsen konden wij ons niet wensen.

15-08-2018, Busuitstap StevensweertMet zijn allen stapten wij naar de aanlegsteiger voor een rondrit van meer dan een uur met de boot. Hier genoten wij van het prachtig natuurschoon van de oevers en omliggende velden en weiden. In de verte staken de kerktorens van de verschillende Belgische en Nederlandse dorpen hoog boven het landschap uit. Er was een gezellige drukte op de boot.

Na het aanmeren gingen wij al wandelend terug naar het hotel en daar wachtte ons een smakelijke broodmaaltijd. Allerlei broodsoorten waren voorzien met verschillende soorten beleg. Iedereen had goed gegeten.

15-08-2018, Busuitstap StevensweertDan volgde wat uitleg over het verder verloop van de dag en konden wij kiezen tussen 3 groepen: wandeling van 10 km met Nathalie, 5 km met John of rustig wandelen naar het terras van “De Maaspoort” waar alle wandelaars samenkwamen voor een drankje. Hier werd dan ook de groepsfoto gemaakt met zicht op de Maas.

Na de wandelingen werden wij terug verwacht in “Int Brookx” voor het avondmaal gedeeltelijk in buffetvorm.Tomatensoep, gebraad met roomsaus, broccoli en een salade met witte kool, daarbij nog frietjes en als dessert een lekkere ijscoupe. Dat er gesmuld werd moet ik niemand vertellen!

Het werd tijd om afscheid te nemen van onze beide gidsen, die wij zeker zullen terugzien op onze volgende wandelingen. Tijdens de terugrit was het stil in de bus. Iedereen was aan het nagenieten van deze mooie en fijne daguitstap!

04&05/08/2018 - Schaduwrijke bossen en mooie vennen in Niel-bij-As

04&05-08-2018, Tweedaagse Heidetocht in Niel-bij-AsDeze morgen al vroeg onze wandelmobiel naar de vertrekzaal in Niel-bij-As gestuurd. Enkele vriendelijke parkeerwachters, die hun opdracht met kunde uitvoeren, weten ons een geschikte plaats aan te wijzen om te parkeren. Niettegenstaande het nog vroeg in de morgen is, loopt er al heel wat volk in en uit de vertrekzaal.

Iedereen wil blijkbaar vroeg op pad zijn om de aangekondigde warmte voor te zijn. Na onze inschrijving kiezen we uit de diverse afstanden voor het parcours van de 13 km en komen al vlug in een bosrijk gebied. 04&05-08-2018, Tweedaagse Heidetocht in Niel-bij-AsDit leidt ons naar het Stokkemer bos, alhoewel Stokkem nog een heel eind verder gelegen is. We passeren tal van smalle boswegjes en bereiken zo een mooi ven met eendjes en reigers. Na 7 km komen we aan de controlepost waar we buiten rustig kunnen pauzeren met een versnapering.

Na de rust trekken we verder, opnieuw door bosrijk gebied en even daarna komen we aan een mooi ven in de vallei van de Bosbeek. Deze beek ontspringt in As, is 24 km lang en overbrugt een hoogte van +/-50m. Ze 04&05-08-2018, Tweedaagse Heidetocht in Niel-bij-Asmondt uit in de Maas te Maaseik. We naderen de Caelenberg, in beheer door Natuurpunt, waar we onze kuitspieren even moeten aanspreken op verschillende hoogteniveaus. Zeer mooi kronkelen hier de bospaadjes op en af en heen en weer, hetgeen de wandeling spannend en niet eentonig maakt.

Als we het bos achter ons laten komen we in landelijk gebied en zien we de typische kerktoren opduiken en weten we dat ons wandelrondje zijn eindpunt nadert. Het was alweer een fijne tocht en danken hiervoor het bestuur en medewerkers van de Bos- en Heikabouters voor de vriendelijkheid, de goede organisatie en de perfecte uitpijling van het parcours. Tot een volgende!

bron: https://wandelblog.com/2018/08/05/wandelen-caelenberg-bos-en-heikabouters-bosbeekvallei/

 

24/06 t.e.m. 03/07/2018 - Wandelvakantie Harrachov

24-06 t.e.m. 03-07-2018, Intersoc vakantie HarrachovEindelijk is het zover. Bij de presentatie keken we naar een scherm dat, ondanks de tussenkomst van echte specialisten, hardnekkig leeg bleef. Dus keken we nieuwsgierig uit naar de dag van vertrek. Het was een gezellige drukte bij de sporthal in Opglabbeek. De reizigers en de koffers waren er, maar de bus liet even op zich wachten. Een zucht van verlichting ging door de groep toen onze reis kon beginnen. Spurten voor de beste plaatsen was eigenlijk niet nodig want er was ruim voldoende zitruimte. Achter in de bus had iedere reiziger een volledige zetel voor zich alleen. Dat verklaart meteen waarom het lange tijd erg stil bleef in de bus. Het vroege vertrekuur zal er ook wel voor iets tussen gezeten hebben.

Op weg naar Dresden. Daar gaan we overnachten. Na het avondeten gaan we nog een stukje wandelen. De benen strekken heten we dat dan. Het lange zitten draagt niet bij tot soepelheid voor oudere gewrichten. Zich jong “voelen” heeft daar niets mee te maken.

24-06 t.e.m. 03-07-2018, Intersoc vakantie HarrachovNa een stevig ontbijt worden we in de stad verwacht voor een rondleiding met plaatselijke gidsen. Ik heb niemand horen vragen: wat vertelt ze toch allemaal? Blijkbaar staat talenkennis op een heel hoog niveau in onze club. Rond drie uur in de namiddag reizen we verder naar onze bestemming.
Via een stukje Polen steken we de grens over naar Tsjechie. Aan het rammelen van de bus voelen we reeds enig verschil met de wegen in Duitsland. Dankzij onze goede chauffeur en een beetje hulp links en rechts van de gps geraken we tot aan het hotel, waar we vriendelijk onthaald worden. We hoeven onze koffers zelfs niet naar de kamers te brengen. Alles wordt geregeld door het personeel.

Wij mogen aanschuiven voor het aperitief en daarna het avondeten. Het keukenpersoneel heeft zijn uiterste best gedaan om ons te verwennen en wij doen ons uiterste best om er van te genieten. Later in de bar volgt uitleg over het programma dat voor ons verblijf is opgesteld.

Het begint de volgende morgen met een verkenning van het dorp. We doen dat in groep. Al snel wordt de groep uitgedund. De vrouwen hebben kledingwinkels gezien. Natuurlijk moeten de kwaliteit en de prijzen vergeleken worden met die in ons landje. Gelukkig is er onze gids Danny die iedereen verzekert dat er nog genoeg tijd komt om te winkelen. Langs de bosrand en de voet van een paar ski springschansen gaan we terug naar het hotel. Na de middag wandelen we naar de watervallen in de buurt. Het is een prachtig decor voor fotogenieke koppels of gewoon vrienden en vriendinnen om vereeuwigd te worden op een of ander digitaal toestel. Na het avondeten wordt er een quiz georganiseerd in de bar. Het valt op dat het erg moeilijk is. Of zou de drank al zo snel de plaats van het verstand en de logica innemen? Och, het valt allemaal wel mee en een beetje hulp, van Daniel (Danny), mag de pret niet bederven.

24-06 t.e.m. 03-07-2018, Intersoc vakantie HarrachovDe volgende dag komt voor de wandelaars het serieuzere werk. Vanaf het hotel vertrekken we over de heuvel van de springschansen voor een dagtocht van 20 km. Aan een gemoedelijk tempo wandelen we door een prachtig landschap. Onderweg worden een massa foto's gemaakt. Het zal weer een moeilijke taak worden om te proberen al die kiekjes samen te brengen.

De volgende dag wordt een beetje in de war gestuurd door het slechte weer. Met de bus worden we naar een parking gebracht van waaruit we naar de bron van de Elbe zouden wandelen. Alhoewel goede wandelaars niet snel opgeven moesten we deze ene keer toch besluiten om de natuur elementen niet te tarten en met de bus terug naar het hotel te rijden. Gelukkig hadden we geen enkel risico genomen, want op de terugtocht moest de bus heel traag voorbij een zware afgebroken tak rijden die de weg gedeeltelijk versperde.
Die namiddag hebben we toch nog voldoende beweging gehad. De bowlingbaan in het hotel werd open gesteld. Daar moesten de kegels onze energie voorraad verwerken. Arme kegels en ballen die dat geweld moesten doorstaan.

We krijgen de volgende dag twee wandelingen voorgeschoteld. In de voormiddag 12 en na de middag nog eens 14. Terug aan het hotel horen we dat er gedurende heel wat tijd geen stroom en water is geweest. Gelukkig hebben wij daar niets van gemerkt. Wij kunnen het zweet van ons afspoelen en dan naar de bar gaan voor een verfrissing.

24-06 t.e.m. 03-07-2018, Intersoc vakantie HarrachovDe volgende dag is het weer gebeterd en kunnen we een tocht doen naar de andere kant van de vallei. Via de watervallen komen we aan een hut. Van daaraf gaan we rechts naar boven tot aan de grens met Polen. Toch even vermelden dat alles tot dan zonder enig voorvalletje verlopen was. En dan gebeurt er iets onverwachts. Zonder aanleiding ligt er plots iemand van ons tussen de varens een beetje lager dan het pad dat we volgden. Heel snel was de betrokken persoon terug op het pad. Er bleef alleen een soort nestje over tussen de varens. Dat was het enige bewijs dat er echt iets gebeurd was. Veel uitleg werd er niet gegeven. Stom pad met gleuven voor de waterafvoer. Een gedempte lach later vervolgen we onze weg. Wanneer we uit het bos komen wordt het redelijk koud. Een hutje beschermt ons tegen de wind.
Boterhammen opeten? Nog niet. We zoeken verderop wel iets in de luwte. En dan komen we aan de bron van de Elbe . Onverwacht een beetje. Wat we gisteren wilden bereiken vinden we vandaag zomaar op onze weg. Foto's later wandelen we verder en komen aan een goed uitgeruste grote herberg waar we soep bestellen en een paar boterhammen eten. Lekker. Er was ook koffie. Maar volgens Daniel bijlange niet zo goed als wat we gewend zijn. De naam van de koffie klonk ook niet zo aangenaam. Dan gaan we verder naar beneden en komen uit aan de hut waar het pad begint met nestje in de varens. En dan naar het hotel. Weer een geslaagde dag.

De meesten van onze club zijn op deze dag naar Praag gegaan met de bus. Die uitstap was echt de moeite waard. Het was een enige gelegenheid voor een bezoek aan die mooie stad. Sommige wandelaars uit onze groep hebben die uitstap meegemaakt.

24-06 t.e.m. 03-07-2018, Intersoc vakantie HarrachovSpeciaal voor hen doen we de volgende dag dezelfde wandeling als gisteren maar in tegengesteld richting. Het is verrassend hoeveel details we nu opmerken tegenover gisteren. We zien onder andere de gekleurde palen staan die de grens tussen Tchechie en Polen aanduiden. Het is wel zo dat het weer hier voor een stukje tussen zat. Gisteren koud en winderig, vandaag bijna windstil en warm zonnig. We dalen af langs het nestjes pad. De achtergelaten sporen zijn nog duidelijk te zien.

Dan is het al zondag. Het gaat verbazend snel met deze vakantie. We maken nog een wandeling die tot aan de schansen gaat, tot helemaal boven. Ik bewonder de springers die het aandurven om zo een sprong te doen. Het lijkt werkelijk een sprong in het onbekend. We wandelen naar beneden via een bospad vlak langs de piste. Het hotel is vlakbij.

Er rest ons nog één dag vakantie. Die vullen we in de voormiddag met winkelen. Met een bang hartje wandelt mijn bankkaart mee naar de winkels met kleren. Ach het valt allemaal nog mee. Na de middag bezoeken we de plaatselijke glasblazerij. Daar leren we h oe de bierglazen gemaakt worden of moet ik zeggen werden ? Vlak na ons bezoek wordt immers het licht gedoofd en de arbeiders gaan naar huis. Wj moeten morgen ook naar huis. De vakantie is gedaan, Jammer toch. Er is daar ongetwijfeld nog een en ander te beleven. We zullen maar weer dromen over een volgende vakantie zeker ? Waar en wanneer zien we elkaar weer?
(om hierop antwoord te kunnen geven nodigen we jullie uit op de nieuwe Voorstelling van onze volgende vakantie(s) voor volgend jaar)

24/06 t.e.m. 03/07/2018 - Bos- en Heikabouters op vakantie naar Harrachov

24-06 t.e.m. 03-07-2018, Intersoc vakantie HarrachovOp zondagmorgen 23 juni om 5.45 uur stonden 42 Bos-en Heikabouters startklaar om de bus te nemen naar hun vakantiebestemming. Deze keer was dat niet Zwitserland, maar Harrachov in Tsjechië.


Vermits het toch een serieus aantal kilometers rijden is, zouden we in Dresden overnachten. Na een heerlijk ontbijt gingen we met twee gidsen deze mooie stad verkennen. Het was verrassend hoe mooi alles gebouwd was, want na de oorlog bleef er weinig over.

Daarna ging het richting Tsjechie, waar we tijdig aankwamen in ons hotel voor een heerlijk aperitiefje gevolgd door een lekker avondmaal met daarna de nodige wijntjes en/of biertjes.
24-06 t.e.m. 03-07-2018, Intersoc vakantie HarrachovEerst deden we een verkenningswandeling naar het dorp onder begeleiding van onze gids Danniel (Danny). De namiddag was voorzien voor een wandeling naar de Mumlava watervallen, heel mooi maar een beetje glibberig.
Harrachov is een bekend skioord in de winter, dus natuurlijk moesten we de skischansen ook gaan bekijken. Het was er echt wandelweer, niet te warm, een 22 graden en ook regelmatig een buitje.

Op de dag dat onze stappers een serieuze klim wilden maken naar de oorsprong (de bron) van de Elbe, zijn ze jammer genoeg moeten terugkeren. Deze keer was het geen gewoon buitje, maar het goot en dat de hele dag. Dus amuseerden we ons in het hotel bij de bowling, of lieten ons lekker masseren. Er was voor ieder wat wils.

24-06 t.e.m. 03-07-2018, Intersoc vakantie HarrachovDe volgende dag ging het richting Praag. Omdat we met zo'n grote groep waren, kregen we drie gidsen ter beschikking die ons een hele dag begeleid hebben rond al die prachtige gebouwen en deze keer onder een blakende zon. Ook het Boheems Paradijs, een natuurgebied met grillige rotsformaties en prachtige bossen, stond nog op ons programma.

’s Avonds konden de voetballiefhebbers hun hart ophalen bij de match van de Belgen tegen Brazilië met nadien natuurlijk een groot feest. Onze laatste uitstap ging naar een heel nieuwe attractie: een bomenwandelpad in het Reuzengebergte op meer dan 42m hoogte boven de toppen van de bomen. Prachtig! En dan was het tijd om koffers te pakken. Moe maar tevreden werden we ’s avonds uitbundig verwelkomd in Opglabbeek.

bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20180724_03629335/bos-en-heikabouters-op-vakantie-naar-harrachov

13/06/2018 - Bosbessentocht: Hossen door de bossen rond As

13-06-2018, Bosbessentocht in AsDeze dag gaat het richting As voor deelname aan de bosbessenbocht een organisatie van de Boskabouters . As is gelegen midden de heidevelden en bosgebieden op de grens van Kempen en Maasland. In 1901 werd in As de eerste Limburgse steenkool gewonden. Hiermee begon de industrialisatie waarmee vooral de omliggende gemeenten hun voordeel deden. We starten vanuit het schutterijlokaal Sint-Sebastiaans Het is een openlucht-schietstand waar je kan buikschieten. De sport is om zoveel mogelijk piepkleine zware blikjes af te schieten ,op 16 meter hoogte. Alles aan buksschieten is ambachtelijk; van het handgemaakte wapen tot munitie.

We gaan van start lopen wat door een woonkern naar het heidebos, meteen een zwerftocht door de bosrijke omgeving. Het ruim 100ha reservaat omvat een heiderestant en een naaldbosgebied . In het reservaat bevind zich ook de grootste nog bestaande jeneverbespopulatie van Vlaanderen, met zo’n 7000 stuks. We vertoeven enkele kilometers in het bosrijke gebied genieten van de prachtige omgeving die ons wordt aangeboden .Verlaten het bos een fietspad zat ons af op de rust na acht heerlijke kilometers.. Hier maken we een lus, een fietspad stuurt ons naar klaverberg. Het gebied 13-06-2018, Bosbessentocht in Asis genoemd naar de klaverbladvormige stuifduinen. Een andere merkwaardigheid wordt gevormd door het stoven van wintereik, die wellicht 800 jaar oud zijn.

De aanwezige heide restanten herbergen de zeldzame rode dopheide. De heide werd beplant met grove den en corsicaanse den , terwijl in het gebied ook een terril is te vinden van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei , met een top van 195 meter boven de zeespiegel. We kuieren rustig verder door het golvend gebied met soms pittige heuveltjes. Verlaten eventjes het bosgebied lopen op brokken paden op de open vlakte waarna we opnieuw het bos induiken voor een volgende bos omloop we volgen de Kempische duinengordel de Oudsberg een plaats waar je kan genieten van de stilte. Wat later
bereiken we terug de rustpost.

13-06-2018, Bosbessentocht in AsWaarna we aan het laatste gedeelte beginnen. We blijven naar het bos opzoeken nu duiken we het jeneverbos in en lopen verder over slingerende onverharde wegen die ons terug sturen naar de startplaats. Besluiten nog het vier kilometer parkoers te doen daar het een apart parkoers is . Lopen door een woonkern langs ’t Mielke een watergraanmolen uit 1715. Waarna we rustige verharde landelijke wegen gaan opzoeken door het bosrijke gebied die ons terug brengen naar de startzaal. Het was een bosrijke wandeling rond As , 99% bos .

Ides Codde (bron: https://wandelblog.com/2018/06/15/hossen-door-de-bossen-rond-as/)

07/06/2018 - Clubwandeling Kolonie As

07-06-2018, Clubwandeling Kolonie AsEen mooie zonnige en heel warme dag hadden we uitgezocht voor onze clubwandeling. 82 van onze leden waren aanwezig. Geweldig, en dat op een doordeweekse dag !

we hadden eerst onze jarige gefeliciteerd met zang en felicitatiekussen Christiane Voor het vertrek werd ook Mathieu Bienkens gehuldigd voor zijn grote inspanning : nl. te voet naar Compostella 850 km!

Daarna konden we kiezen tussen mooie uitgestippelde wandelingen van 5 km of 7 km, in de bossen van As waarvoor dank aan Jos en Mathieu.

Bij aankomst kregen we als verrassing een heerlijke verfrissing. Afkoelen bij een goed glas en een leuke babbel. Daarna lekker gaan eten in de taverne van de Kolonie. Nà nog een terrasje ging iedereen voldaan terug huiswaarts. Weeral een geslaagde dag met dank aan het bestuur van Bos en Heikabouters.

Bedankt
een Boskabouter.

29/04 t.e.m. 29/05/2018 - Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

29-04 t.e.m. 29-05-2018, Pelgrimstocht naar Santiago de CompostelaVrijdagnamiddag 27 april thuis (Bilzen) vertrokken met Jan Wieërs (uit Kinrooi, hij verblijft enkele maanden per jaar in Donostia bij San Sebastian, als pelgrim kon ik dan meereizen met hem).
De hele nacht hebben we doorgereden tot San Sebastian. De stad bezocht, vroeg gaan slapen, want morgen, zondag 29 april begint mijn tocht (787 km). Zondagmorgen bracht Jan mij naar StJean-Pied-de-Port en kon ik beginnen, 1200 m hoogteverschil met een steile weg, wie zegt dat dit heel zwaar is, liegt, het is erger en ook nog mistig en koud.
Na 9 uren stappen aangekomen in Roncesvalles, alles bezet behalve het hotel, dus oké. De tweede dag regen maar de tocht was gemakkelijker, hoewel wat is makkelijker, was bergop gemakkelijker dan was de afdaling zwaar. Aangekomen in Zubiri. De volgende dag overnacht in Pamplona, daarna voelde ik me beter nadat ik Els belde en zei dat mijn plan niet ging lukken en dat het langer zou duren, de druk viel weg.

Langzaam aan begon ik onder de 700 km naar 600 km te gaan en iedere dag stilletjes lager en lager. Ik leerde andere pelgrims kennen van Koreanen tot Australiërs, Duitsers, Fransen en altijd communiceren in het Engels, ze verstonden me toch. Soms een Nederlander of Vlaming, kon ik eens mijn eigen taal spreken, want het gebeurde dat ik in het Engels dacht. Zo trok ik van Burgos tot Leon, zeer mooi om te wandelen, groene landschappen, langs rivieren of beekjes.

29-04 t.e.m. 29-05-2018, Pelgrimstocht naar Santiago de CompostelaEens in Leon stapte ik snel door omdat ik de stad niet mooi vond en zo verder ging naar Villadangos del Paramo. Daar moest ik eerst door een industrieterrein, ook niet mooi, dan maar naar Astorga. Een mooie stad en voor de lekkerbekken, Astorga is immers bekend door zijn chocolade, overal in de winkels verkrijgbaar in allerlei vormen en kleuren. Daarna waren de rustige wandelingen gedaan en was het weer bergop en –af, eerst overnacht in Foncebadon en dan s’morgens naar het Cruz de Ferro, daar aangekomen was wel emotioneel.
Toen weer een zware afdaling langs Ponferrado en Pereje richting de zware beklimming van de O Cebreiro (1330 m) eenmaal boven begon mijn tocht te minderen richting Sarria en dan onder de 100 km. Naar Portomarin al wat bergop maar dan terug de hoogte in van 350 lekkerbekken, Astorga is immers bekend door zijn chocolade, overal in de winkels verkrijgbaar in allerlei vormen en kleuren.
Daarna waren de rustige wandelingen gedaan en was het weer bergop en –af, eerst overnacht in Foncebadon en dan s’morgens naar het Cruz de Ferro, daar aangekomen was wel emotioneel. Toen weer een zware afdaling langs Ponferrado en Pereje richting de zware beklimming van de O Cebreiro (1330 m) eenmaal boven begon mijn tocht te minderen richting Sarria en dan onder de 100 km. Naar Portomarin al wat bergop maar dan terug de hoogte in van 350 m naar 700 m en terug naar 565 m. Van Palas de Rei naar Arzua en O Pedrouzo en dan het laatste stuk, 20 km met Dale en Steve ( twee Amerikaanse broers) 29-04 t.e.m. 29-05-2018, Pelgrimstocht naar Santiago de Compostelawaarmee ik een 10-tal avonden heb gegeten, gedronken en gebabbeld en zo bereikten we samen “Santiago de Compostela”.

En dan is het afscheid nemen van mensen zoals: Joop, Michaël, Marco, Carine, Layla, Stephanie, Dominique, John, Steve, Dale en de anderen die ik regelmatig zag en begroette en waarschijnlijk ook nooit meer zal zien.

Het was mijn droom om deze tocht te doen, soms was het zwaar, maar het was ook mooi. De hele wereld leren kennen, niet vragen naar hun beroep maar naar hun naam, hun land.

Mathieu Bienkens.

10/05/2018, Busuitstap naar St. Truiden en Puurs

10-05-2018, Busuitstap: Sint-Truiden en PuursOp Hemelvaartdag, dus bijna iedereen vrij , kregen we weer eens de gelegenheid om met de bos-en heikabouters op stap te gaan.

Het bestuur had een combiwandeling voor ons georganiseerd naar Aviat St. Truiden en Puurs waar drie clubs samenwerken voor 1 tocht.

Na onze twee vertrouwde opstapplaatsen vertrokken we met 58 wandelaars richting St. Truiden.

De tocht verliep tussen de groene velden en tussen de fruitbomen. Maar van de bloempracht op de fruitbomen was niet veel meer te bespeuren. Gelukkig waren er wel mooie bloemen langs de weg en voor de voetballiefhebbers onder ons passeerden we langs het voetbalstadium van St. Truiden.

Deze club vierde haar 25 jarige bestaan, we werden getrakteerd op een chocolade wafel en een pen.

10-05-2018, Busuitstap: Sint-Truiden en PuursEr werd afgesproken dat we om 11.30 uur richting Puurs zouden rijden. Christiane was zo vrij om tijdens deze rit een blad te laten rondgaan om aan te duiden of we wel of niet een koude schotel wensten te eten met of zonder asperges en met of zonder zalm. Bedankt Christiane voor al dat extra’s wat u voor ons doet.

Het had wel de naam aspergetocht maar veel asperge bedden hebben we niet gezien dan moeten ze eens in Kinrooi of in Grote-Brogel gaan wandelen daar kunnen ze pas genieten van het witte goud dat uit de grond komt!

10-05-2018, Busuitstap: Sint-Truiden en PuursWe konden wel genieten van de mooie tuinen rond het kasteel. En in Eikevliet(een steenbakkersdorpje van vroeger) was de rustpost. Omdat het mooi weer was waren er verschillende wandelaars die een extra grote cola (het leek toch op cola) dronken want ze hadden grooote dorst.

Met bijna 2000 wandelaars werd deze wandeltocht afgesloten

Om 17 uur kwam Andre ons weer oppikken om terug richting Limburg te rijden. Op de terugweg was het heel stil in de bus of ze waren moe van de wandeling ? of waren ze verzadigd van de lekkere asperge schotel of lag het aan de extra large cola. Al bij al is het weer een zeer mooie dag geweest.

"Wie met goede mensen op stap gaat heeft altijd goed weer."

Gerda Heussen.

05/05/2018, Lange Afstandstocht Riemst-Banneux

05-05-2018, Wandeling met Jan Peumans Riemst > Banneux Op zaterdagochtend 5 mei om 6.30 uur verzamelde we met 11 wandelaars van de bos-en heikabouters in Riemst op het gemeentehuis. Er werd nog vlug besproken wie ons in Banneux kwam oppikken.

Rond de klok van 7 uur gaf Jan Peumans een korte toespraak als ik goed kan herinneren is dit de achttiende keer dat deze tocht van start ging. Al heel vlug na de start om 4 na 7 viel ons groepje uit elkaar.

05-05-2018, Wandeling met Jan Peumans Riemst > Banneux Na een uurtje stappen merkten we al op dat we in het franstalige België stapten.

Onze voeten hebben kunnen proeven van asfalt, holle wegen, nat en droog gras, kasseien en losse stenen Heel geregeld werden onze benen op de proef gesteld door hoogtes en laagtes te overwinnen.

Onderweg stond ook geregeld een bezemwagen of een rijdende voorraad post telkens werden we op een banaan getrakteerd wel dikke pech voor die genen die geen bananen lusten.

Op 18 km was onze eerste rust een aantal eenden versperden ons de weg naar onze rustpost, we mochten kiezen uit een chocolade broodje of croissant. Na de sanitaire stop waren we klaar op verder te trekken.

Ik vertelde Dennis mijn zoon straks komen we op een pleintje daar worden we getrakteerd op lekkere verse soep en ik vertelde hem nog dat ik verleden jaar geen soep heb genomen omdat het toen te warm was dus keken we allebei uit naar de soep die op ons stond te wachten maar onze smaakpupillen werden teleurgesteld de soep was ZUUR en als vervanging kregen we een peer of een appel.

05-05-2018, Wandeling met Jan Peumans Riemst > Banneux Zeker de laatste 10 km. waren redelijk zwaar, eerst ongeveer 5 km. dalen hoe meer we daalden hoe smaller ons pad werd. Het was helemaal uitgesleten door het water en daarna 5 km. klimmen tot we in Banneux aankwamen, het was niet zomaar klimmen want veel wandelaars moesten halverwege de klim stoppen om naar adem te happen. Het dalen en het klimmen was ongeveer 20%. Het moeilijke hiervan was dat het dalen en klimmen over een rotsachtig gedeelte verliep. Gelukkig was het al een aantal dagen droog anders hadden we af te rekenen gehad met een glibberig parcour.

Aangekomen in Banneux mochten we ons zelf trakteren op een frisse frisdrank of pint.

Proficiat aan al de 11 bos- en heikabouters die deze tocht hebben uitgelopen.

More Articles...

 1. 25/04/2018, Lentetocht: Prachtige natuur in Park Hoge Kempen
 2. 14/03/2018, Een Bostocht in de omgeving van Opglabbeek
 3. 11/03/2018, Limburg wandelt bij Wandel Mee Brueghel
 4. 25/02/2018, Koude maar heel zonnige, winterse Trappistentocht door Zoersel
 5. 11/02/2018, Geslaagde Wintertocht ten voordele van Make-a-Wish
 6. 15/11/2017, Jeneverbestocht in As
 7. 01/10/2017, Bos- & Heikabouters op verrassingsuitstap!
 8. 09&10/09/2017 - 2Daagse Braambierentocht Opglabbeek
 9. 21 t.e.m. 25/08/2017 - 4D. vd Ijzer: relaas van “de lange afstandstappers”
 10. 21 t.e.m. 25/08/2017 - Vierdaagse van de Ijzer (Viviane)
 11. 05&06/08/2017 - Jubileumtocht te Niel-bij-As
 12. 16/07/2017 - Busuitstap Malmedy
 13. 05 t.e.m. 14/07/2017 - Intersoc vakantie Anzère Zwitserland
 14. 06/05/2017, Lange Afstandstocht Riemst-Banneux
 15. 06/05/2017, Busuitstap naar Kanne en te voet naar Banneux
 16. 26/04/2017, Lentetocht As
 17. 15/03/2017, Bostocht Opglabbeek
 18. 12/02/2017, Wintertocht (Danielle)
 19. 12/02/2017, Grote belangstelling voor Wintertocht.
 20. 15/01/2017 - Nieuwjaarsreceptie
 21. 27/11/2016 - Clubwandeling
 22. 16/11/2016 - Het verhaal van een natte Jeneverbestocht
 23. 06/11/2016 - Busuitstap naar Peer en Odiliënberg
 24. 03/09/2016 - Braambierentocht Opglabbeek
 25. 22 t.e.m. 26/08/2016 - 4Daagse van de Ijzer (Gerda H.)
 26. 22 t.e.m. 26/08/2016 - 4Daagse van de Ijzer (Danielle)
 27. 22 t.e.m. 26/08/2016 - 4Daagse van de Ijzer (Viviane)
 28. 28/06 t.e.m. 06/07/2016 - Intersoc vakantie Zinnal
 29. 08/05/2016 - Busuitstap naar Heppen en Boxtel (NL)
 30. 28/02/2016 - Busuitstap: Vlaanderen Wandelt (nationale wandeldag) te Hofstade
 31. 24/01/2016 - Spetterende nieuwjaarsreceptie!
 32. 13/12/2015 - Clubwandeling naar het Natuurhulpcentrum.
 33. 25/10/2015 - van verrassingen gesproken!, 1ste verrassingstocht.
 34. 05/09/2015 - Braambierentocht Opglabbeek
 35. 17 t.e.m. 21/08/2015 - Vierdaagse van de Ijzer
 36. 14 & 15/08/2015 - Uitslagen 100km Dodentocht Bornem
 37. 19 & 20/06/2015 - Kort verhaal van een korte tocht! 36ste nacht van West-Vlaanderen.
 38. 05 t.e.m. 14/06/2015 - Vakantie Aussois
 39. 30/05/2015 - Pelgrimstocht van 44 km naar Tongeren
 40. 26/05/2015 - Springprocessie Echternach (2de verslag)
 41. 26/05/2015 - Springprocessie Echternach
 42. 21/03/2015 - Terugblik: V.V.R.S. BBQ
 43. 14/03/2015 - Dé Vlaamse klassieker te voet
 44. 11/01/2015 - Nieuwjaarsreceptie
 45. 27/12/2014 - Eindejaarstocht te Niel-bij-As
 46. 13/12/2014 - Naar de kerstmarkt in Trier.
 47. 30/11/2014 - bijeenkomst over vakantie naar Aussois
 48. 21/09/2014 - Een dagje naar Brugge ‘die scoone’
 49. 06/09/2014 - Braambierentocht Opglabbeek
 50. 20/08/2014 t.e.m. 23/08/2014 - Verslag van een 16km stapster, 4 Daagse v.d. Yzer
 51. 20/08/2014 t.e.m. 23/08/2014 - Terugblik op de 4daagse van de Ijzer
 52. 08 & 09/08/2014 - 100km Dodentocht Bornen
 53. 08 & 09/08/2014 - Uitslagen 100km Dodentocht Bornem
 54. 24/05/2014 - pelgrimstocht naar Tongeren
 55. 19/04/2014 - Kennedy & Swentibold Mars Sittard
 56. 19/03/2014 - bostocht boskabouters
 57. 23/02/2014 - nationale wandeldag Lummen
 58. 09/02/2014- Wintertocht bij de Boskabouters
 59. 12/01/2014 - nieuwjaars receptie
 60. 28/12/2013 - Genieten van “Antwerpen in de winter
 61. 20/11/2013 - Jeneverbestocht
 62. 12/10/2013 - Avondwandeling Nacht van de Duisternis
 63. 25/08/2013 - Vierdaagse van de IJzer
 64. 09/08/2013 - Dodentocht Bornem
 65. 22/06/2013 - vakantie in Bach
 66. 27/04/2013 - op bedevaart naar Banneux
 67. 30/03/2013 - Kennedymars Sittard
 68. 24/02/2013 - Busuitstap naar de Nationale Wandeldag Te Heverlee
 69. 13/01/2013 - nieuwjaarsreceptie
 70. 29/12/2012 - wandeldag met een feestelijk tintje
 71. 08/12/2012 - Gent bij nacht
 72. 04/11/2012 - Kumtich en het suikermuseum
 73. 04/11/2012 - een dagje Kumtich
 74. 20/10/2012 - Avondwandeling Week van het Bos i.s.m. Gemeente Opglabbeek
 75. 09/09/2012 - Braambierentocht in Opglabbeek
 76. 10/08/2012 - 100km Dodentocht Bornem 2012
 77. 03/06/2012 - Ledendag/feest 2012
 78. 01/04/2012 - Een dagje Wolvertem (Busuitstap)
 79. 24/12/2011 - Kersttocht te Opglabbeek
 80. 30/07/2011 - Heidetocht te Niel-bij-As
 81. 07/09/2008 - (zondag) Braambierentocht te Opglabbeek
 82. 06/09/2008 - (zaterdag) Braambierentocht te Opglabbeek
 83. 08/09/2007 - Braambierentocht te Opglabbeek
 84. 23/03/2005 - Woensdagtocht bij de Boskabouters
 85. 01/08/2004 - Heidetocht te Niel-bij-As