Wandelverslagen

15/11/2017, Jeneverbestocht in As

15-11-2017, Jeneverbestocht te AsWandelclub De Heikabouters organiseerde op 15 november 2017 de Jeneverbestocht in As. Op het parcours wandelde je langs de bezienswaardigheden en het groene landschap rond de gemeente van As. In de vertrek locatie ‘t Sas mochten de organiserende club ondanks het slechte weer 700 wandelaars verwelkomen. Zij mochten kiezen uit verschillende afstanden 4 t.e.m. 20 km. 

De gemeente As ligt merendeels in heide- en bosgebieden. Bij het vertrek wandelde je onmiddellijk tussen de prachtige herfstkleuren. Verderop bleef ik even stilstaan aan het gedenksteen van een neergestorte oorlogsvliegtuig op 21 juni 1944 waarbij de piloot omkwam. De 6 bemanningsleden konden het vliegtuig tijdig verlaten. De piloot is begraven op het kerkhof van As. Verder wandelde je langs het verlaten kolenspoor. Tijdens de werkzaamheden in de steenkoolmijnen speelde station As een centrale rol. Want van hieruit vertrokken de vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen in Eisden, Waterschei en Winterslag.

15-11-2017, Jeneverbestocht te AsHet volgende bos dat wij binnenwandelden heet “Kolonie”. Onder de oorlog was het een vliegveld van de Duitsers en werden er piloten opgeleid. Je kunt 100 jaar vliegveld van Asch (oude benaming van As) terug herbeleven door de erfgoedapp te downloaden op je smartphone en via deze app kan je dan op bepaalde plaatsen een kijkje nemen. Er wordt voor volgend jaar een historische wandeling op het vliegveld van Asch aangelegd, ik kijk er al naar uit. Nu is het mooi dichtgegroeid en wandelde je met in de verte het uitzicht van de mijnterril van Waterschei. Bij een tussenstop had ik de kans om mijn jas te laten drogen terwijl ik een heerlijke tas koffie bestelde. 

15-11-2017, Jeneverbestocht te AsNa de rustpost wandelde je via de Jeneverbesstraat naar het uitgestrekte Heiderbos met zijn jeneverbessenstruiken. Het is een natuurreservaat van 100ha. Het is uniek in Vlaanderen en wordt Europees beschermt. Uit het natuurreservaat kom je aan in het nationaal park Hoge Kempen dat Thorpark wordt genoemd. Dit stuk wandelparadijs is uniek voor zijn Fauna en flora. Na het beëindigen van de 13 km deed ik er nog een extra 4km bij. Na de mooie boswegen kwam je aan de uitkijktoren van As. Deze toren is toegankelijk tot 25 hoogte. Je hebt er een mooi uitzicht van het station van Asch (ouderwetse naam voor As) en verre uitzichten over de kronen heen van de bomen. Het heeft ook een uitzicht van de boortoren waarmee André Dumont rond 1901 de eerste steenkool in As ontdekte. In de 15-11-2017, Jeneverbestocht te Asverte zag je het station van Asch. In 1874 werd het station in hout opgetrokken. Daarna werd er in 1876 en 1878 definitief gebouwd. Het station was belangrijk voor de reizigers, mijnwerkers en voor de steenkoolindustrie. In 1983 was het reizigersverkeer opgeheven. Wat later in 1996 werd het gerestaureerd en werd het een beschermd monument.

Nu is in het station een brasserie geworden. Tot 2014 werd door de vzw Kolenspoor de toeristische trein aangelegd op de spoorlijn Waterschei- As- Eisden. Via mooie wegeltjes bereiken we het grondgebied van Niel-Bij-As en kwam ik terug bij de startzaal ’t Sas. Bedankt aan de wandelclub Heikabouters voor een leerrijke geschiedenis in een mooi herfstdecor van As.

Verslag: Theo Vallons
(http://wandelgazette.be/nieuws/bericht/7343)

01/10/2017, Bos- & Heikabouters op verrassingsuitstap!

01-10-2017, VerrassingstochtOp 1 oktober stonden 104 Bos- en Heikabouters in spanning te wachten wat de verrassingsdag voor hen in petto had.

Om 8u stopten 2 autobussen aan de Sporthal in Opglabbeek en om 8u15 aan de Kerk in As om al de ingeschreven leden naar een onbekende bestemming te brengen.

De bussen reden via de autostrade richting Lummen. Al dadelijk kwamen er allerlei gissingen “wij gaan zeker naar de kust” of “het zal richting Brussel worden” enz…
In Lummen reden de bussen dan richting Brussel. Weeral werd er gegist waar wij naartoe zouden rijden.
Toen wij in Tielt-Winge de autostrade verlieten wisten wij het ineens niet meer! De bussen reden verder en Christiane, die natuurlijk alles geregeld had, hield de lippen stijf op elkaar.

01-10-2017, VerrassingstochtIneens zagen wij een groepje wandelaars. Dus zal in de buurt wel een wandeltocht zijn waar wij eventueel naartoe gaan!
In Schriek was er inderdaad de “9de Bamiswandeling” die in de buurt nogal bekend moest zijn gezien het groot aantal wandelaars die dag.
Uitstappen aan de startzaal mochten wij niet maar de voorzitter van WSV Ivan Itegem kwam ons wel in de bus welkom heten en samen reden wij verder naar de controlepost in Groot-Lo waar ons een ontbijt wachtte.

Na het ontbijt bracht Christiane iedereen op de hoogte van het vervolg van de dag. We kregen de gelegenheid om in de voormiddag deel te nemen aan de wandeltocht en in de namiddag kon men kiezen tussen 3 heel verschillende activiteiten:

01-10-2017, Verrassingstocht1) Grote(-re) afstand wandelen op de 9de Bamiswandeltocht
2)  rondleiding in het Sven Nijs Cycling Center in Baal
3) een wijnproeverij bij Wijngilde Siddartha in Tremelo

Een klein groepje verkoos om te wandelen en die zijn dan ook heel de dag samen gebleven. Dat zij veel plezier gehad hebben kan ik mij goed voorstellen. (en zelfs geheelonthouders gebleven bij de lekkere wijnen=controlepost !)

01-10-2017, VerrassingstochtEen volle bus reed naar het Sven Nijs Cycling Center. Iedereen was naderhand onder de indruk van wat er allemaal gedaan werd en kan gedaan worden om een goede veldrijder te zijn of worden.
Frans was zò enthousiast dat hij met blinkende oogjes vertelde wat hij allemaal gehoord en vooral gezien had.

Het was voor velen een topactiviteit!

Ikzelf heb misschien spijt dat ik daar ook niet naartoe geweest ben maar ik had gekozen voor de wijnproeverij.

De 2de bus vertrok naar wijngilde “Siddartha” voor de wijnproeverij. Wij werden door een aantal van hun leden verwelkomd op het eerste verdiep van hun clublokaal.
Er werden 8 verschillende wijnen besproken, geproefd en/of gedronken. Naarmate er meer wijnen geproefd werden, werd de sfeer losser en het gelach luider. Het was een echt plezante maar vooral ook leerrijke namiddag.
Iedereen raakte veilig de trappen af naar het gelijkvloers waar de (feest-)bus ons stond op te wachten.

01-10-2017, VerrassingstochtBeide bussen reden dan terug naar de startzaal om de lange afstandwandelaars op te halen. Wat zou er nu volgen? Zouden wij nu al naar huis rijden?
Christiane zweeg weer in alle talen!

Na een tijdje via binnenwegen gereden te hebben stopten de bussen aan een zeer mooie zaak genaamd “Lindenhof” in Baal (Tremelo), een heel mooi restaurant waar wij als Bos- en Heikabouters een grote zaal voor ons alleen hadden. Voor de prachtige tuinen en terrassen moeten we zeker in de zomer eens terugkeren.

01-10-2017, VerrassingstochtHet eten was zeer uitgebreid, alles wat men zich kan inbeelden, zowel koud als warm, stond op de prachtig opgemaakte buffetten.
Hier was maar één regel. Eten wat en zoveel men zelf wilde.
Het moest maar niet zo lekker zijn!

Om 20u vertrokken beide bussen huiswaarts om ons, na een vlotte en veilige rit, af te zetten op onze vertrekplaats Opglabbeek of As.
Het was een fijne dag vol verrassingen geweest!
Dank aan beide besturen en vooral aan Christiane voor deze toffe dag.
Ik kijk al uit naar de volgende ….!

Viviane 

09&10/09/2017 - 2Daagse Braambierentocht Opglabbeek

09&10-08-2017, Tweedaagse Braambierentocht te OpglabbeekOp zaterdag 9 en zondag 10 september werd er weer door één van de partners van de stichting Euregio Marching Trophy (EMT) een aantal unieke wandelingen georganiseerd. Dit keer was de wandelclub De Boskabouters aan de beurt. De startplaats Kimpenhof (bivakplaats voor jeugdkampen) was voor één dag overgenomen door de wandelaars.

De grote weide vlakbij bij de start staat in de zomer vol met kampeertenten deze was nu omgetoverd tot parking. Zaterdag 9 september telde de organisatie 401 wandelaars. Zondag 10 september bij een mooi nazomerweer 1600 wandelaars. De keuze afstanden waren van 4 tem 30 km.

15km: In Opglabbeek startte de braambierentocht georganiseerd door de wandelclub De Boskabouters. Braambessen beginnen stilaan rijp te worden aan de struiken met doornen. Deze bessen zal je onderweg dikwijls tegenkomen. De startplaats Kimpenhof ligt in het groen. Al vlug wandelde je in een bosrijke omgeving in het hart van de Limburgse Kempen.

09&10-08-2017, Tweedaagse Braambierentocht te OpglabbeekJe wandelt door de prachtige duinengordels en Oudsberg (natuurreservaat) in midden Limburg met afwisseling van bloeiende heidevlaktes, loof-en dennenbossen en duinenlandschap goed voor 3000ha natuurplezier. Deze natuurwaarden zijn van internationaal belang een waardevol erfgoed.

In het natuurschoon kan men zich uitleven door kilometers te wandelen, fietsen en paardrijden. Dit natuurgebied ligt uitgestrekt door heel wat gemeentes: Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Maaseik en Bree. Na 7 km bereik je de tussenstop in de Sentower Park een paardenmanege in Opglabbeek. Na verorbering ging ik voor de laatste kilometers. Opnieuw wandel je verder in de natuur. Het laatste natuurgebied is Ophovenderheide dat beheert wordt door Agentschap voor Natuur en Bos. Je kunt een stevige wandeling maken in het gebied van 525ha, afwisseling van dennenbossen, duinen-en heideoppervlakte. Eens uit het bos was het einde van een schitterde natuurwandeling. Dikke proficiat aan de organisators voor de mooie dag.

Verslag: Theo Vallons
(bron: http://wandelgazette.be/nieuws/bericht/7243)

21 t.e.m. 25/08/2017 - 4D. vd Ijzer: relaas van “de lange afstandstappers”

21 t.e.m. 25-08-2017, 4Daagse van de IjzerMaandag onze eerste dag, was dus vooral educatief en gelijk culinair met de musea die we mochten bezoeken in Veurne.

Dinsdag begon dus het stevige werk. Oostduinkerke stond hier met zijn 33,600 km als de eerste en zwaarste op tocht op het programma. Lekker zonneke, niet tè warm, prachtig stapweertje dus. Deze voor een groot gedeelte door de duinen wat het nodige filelopen met zich mee bracht .Enkelen van ons besloten onderweg over te schakelen naar de 24 km. Niet omdat ze deze afstand te lang vonden, maar omdat hun buik zo pijn begon te doen !Niet zo direct van het uitgebreid ontbijt, maar wel van het lachen. Iets over maispoeper, duin-gras-bosteken… Verdere uitleg te verkrijgen bij Jean en Jos Vandewal.

Woensdag met de bus naar Diksmuide. Die dag was het wel enkele graden warmer en weinig wind. Veel drinken geblazen ! Overal was er dan ook de nodige bevoorrading van eten en drinken met regelmatig ook een ijsjeskraam.

’s Avonds gingen we met nog enkelen op bezoek bij Danny en lange Jean die in het tentenkamp in Oostduinkerke logeerden. Even over en weer met de tram.. Ware het niet dat we enkele haltes te laat afstapten. Tja enkele kilometers meer of minder te voet….wie maalt erom ???

21 t.e.m. 25-08-2017, 4Daagse van de IjzerPoperinge, de hopstreek, stond als volgende vertrekplaats geprogrammeerd. Door de hopvelden met hun belletjes in de zon klaar om geoogst te worden – recht naar West vleteren. Inderdaad het Trappistenbier bij uitstek ! Hier kan je gewoon niet langs lopen!

Vrijdag stond iedereen klaar met zijn koffers om richting Ieper te rijden. De traditionele afsluiter van deze 4 daagse wandelweek. Enkele “Die Hards” besloten om ook hier de langste afstand te stappen terwijl anderen het zekere voor het onzekere namen en zich aan de 24 km hielden temeer om zeker op tijd te zijn voor het defilé aan de Menenpoort.

Het waren weer mooie dagen, echt een wandelclub waardig ! Vooral een dikke merci aan Christiane die deze uitstap in mekaar bokste!

Danielle

21 t.e.m. 25/08/2017 - Vierdaagse van de Ijzer (Viviane)

21 t.e.m. 25-08-2017, 4Daagse van de IjzerMaandag 21 augustus vertrok een volle bus naar de kust om vanaf dinsdag deel te nemen aan de 45ste editie van de Vierdaagse van de IJzer. Dit is een internationale mars, georganiseerd door de Belgische Defensie als herinnering aan de vele gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog met als motto 'Herdenken is vrede bewaren'.

Maandag, de dag van vertrek werd echt een verrassingsdag. Om te beginnen, kregen zij in Veurne koffie en koffiekoeken. Twee gidsen stonden hen op te wachten om wat meer uitleg te geven over de stad Veurne tijdens een verrassende proevertjestocht. Daarna volgde het middagmaal en een bezoek aan het bakkerijmuseum. Tot slot was er nog een gegidste rondleiding op de Beauvoordse Walhoeve waar zij werden ondergedompeld in het leven op de boerderij, uitleg kregen in de koeienstallen, melkinstallatie en de kaasproductie.

Vanaf dinsdag werd gedurende vier dagen gestapt door het frontlandschap van de Eerste Wereldoorlog, langs de IJzer, telkens met een andere startplaats namelijk Oostduinkerke, Diksmuide, Poperinge en Ieper met dagelijks keuze tussen verschillende afstanden.

Men ontdekte mooie plekjes natuurgebied, bezocht de vele oorlogskerkhoven, bewonderde de klaprozenvelden, genoot van de hulp en vriendschap onder elkaar, maar er werd ook veel gebabbeld en gelachen. Dit alles was vier dagen wandelplezier in de Westhoek.

21 t.e.m. 25-08-2017, 4Daagse van de IjzerDe Bos- en Heikabouters logeerden in hotel Sandeshoved in Nieuwpoort en werden dagelijks met de bus tot aan de startplaats gebracht en 's avonds terug naar het hotel. Na de vierde en laatste wandeldag werd in Ieper, onder de gekende Menenpoort, de slotceremonie met de Last Post gehouden, gevolgd door het defilé van de deelnemende wandelaars.

Onze clubleden in hun groene polo of T-shirt en de twee voorzitters met de vlag voorop, kregen tijdens dit defilé veel bewondering en applaus van de massa toeschouwers uit binnen- en buite nland. Het bezorgde menig deelnemer een kippenvelmoment.

Daarna vertrokken ze, moe maar voldaan, huiswaarts met de bus richting Opglabbeek waar ze om 21.30 uur hartelijk ontvangen werden door familie en vrienden. Het was een super editie.

Viviane

 

05&06/08/2017 - Jubileumtocht te Niel-bij-As

05&06-08-2017, Tweedaagse Jubileumtocht te Niel-bij-AsIn het weekend van 5 en 6 augustus werd de jubileumtocht gehouden van de Boskabouters (35 jaar) en Heikabouters (25 jaar), respectievelijk uit Opglabbeek en As. Er waren bijna 2.500 wandelaars ingeschreven.

Op zaterdag viel het weer tegen, het bleef de hele dag regenen en vele wandelaars beslisten om dan niet te wandelen.

Diegenen die toch de regen trotseerden ware n vol lof over het prachtig parcours. Zelfs bewoners van de streek kwamen op plaatsen die voor hen nog onbekend waren. Zondag was het een schitterende zomerse 05&06-08-2017, Tweedaagse Jubileumtocht te Niel-bij-Asdag. Al vanaf de vroege ochtend stroomden de wandelaars toe op de startplaats.
Na inschrijving en het ontvangen van een geschenkje als aandenken aan deze jubileumtocht, vertrokken de wandelaars aan hun tocht en kon men genieten van het prachtig natuurschoon van o.a. de Heiderbos, het Stokkemerbos, klaverberg, de Bosbeekvallei en nog zoveel meer mooie, rustige natuurgebieden die de omgeving rijk is.
Men had de keuze uit verschillende afstanden die onderling nog combineerbaar waren. De 2 rustposten waren ook meer dan welkom. Een dikke pluim voor de pijlers die deze verschillende parcours gemaakt hebben. De wandelaars werden werkelijk verwend.

De helpers op de startplaats, de 2 rustposten en de parking, hebben zich 2 dagen ingespannen om het de wandelaars zo aangenaam mogelijk te maken. Dat zij daarin geslaagd zijn was te merken aan de positieve reacties van vele wandelaars. Bedankt voor de mooie wandeldagen!

16/07/2017 - Busuitstap Malmedy

16-07-2017, Busuitstap naar MalmedyMet 57 deelnemers vertrokken we goedgezind, want het zonnetje scheen weer, vanuit Opglabbeek naar onze vrienden in Malmedy. Bij aankomst was het al overdruk in de zaal, vlug de startkaarten afhalen nog een koffietje en een broodje en weg zijn de kabouters.. Er waren verschillende parcours, ook de langere afstanden konden hun hartje ophalen, zij kozen om de ganse dag in Malmedy te blijven.

16-07-2017, Busuitstap naar MalmedyVoor de anderen voorzagen wij een uitstap naar het domein Belleveaux. Toen we de bus uit stapten beseften we dat we deze brouwerij een aantal jaren geleden ook al eens bezocht hadden maar dan met gids. Nu was het de bedoeling, dat ieder voor zich een keuze maakte, een korte wandeling doen in een heel mooie streek of een terrasje doen gezellig in het zonnetje. Alleen jammer dat de bediening zo lang op zich liet wachten, maar de streekbiertjes smaakten heerlijk.

Rond 16 u reden we terug naar Malmedy om de langere afstandstappers op te pikken en dan terug huiswaarts om toch op een fatsoenlijk tijdstip in Opglabbeek aan te komen

Christiane

05 t.e.m. 14/07/2017 - Intersoc vakantie Anzère Zwitserland

05 t.e.m. 14-07-2017, Intersoc vakantie Anzère ZwitserlandNa een vlotte busreis via Luxemburg, Metz, Basel, Bern, Friborg en Sion, reden wij nog een 30 min. bergop tot Anzére. Anzère ligt op een hoogte van 1530m in de regio Wallis, hoog boven het Rhônedal en met uitzicht op de stad Sion. Aangekomen in "Hotel des Masques" werden wij hartelijk ontvangen, kregen onze kamersleutel en hadden nog ruimschoots de tijd om voor het avondmaal onze kamer te inspecteren. Iedereen ging vroeg naar bed want men wilde uitgerust zijn want vanaf 's anderendaags gingen wij bergwandelen.

Iedere dag had men keuze tussen verschillende wandeltochten: een zware dagtocht, een dagwandeling, een stevige wandeling of een rustige wandeling in de voor- en/of namiddag. Dit altijd onder leiding van een ervaren gids.
Daarbuiten kon men ook op eigen initiatief genieten van verschillende gepijlde wandelingen zoals de Pétoli tour, welke volledig in het bos langs de "Bisses de Sion" liep met mooie vergezichten op het dal en de omliggende bergen.

05 t.e.m. 14-07-2017, Intersoc vakantie Anzère ZwitserlandAlle wandelaars genoten tijdens de wandelingen van de mooie vergezichten op de bergen en zelfs op een bewolkte dag genoot men van het wolkenspel rond de bergtoppen en het dal. De "Liberté" kaart was ook meer dan welkom, gezien wij daarmee gratis gebruik konden maken van de skilift naar "Pas de Maimbré" op 2362m hoogte, vervoer met de Postbus naar de verder gelegen wandelingen en niet te vergeten het gebruik van het prachtige binnen- en buitenzwembad met zijn whirlpool en ligweide aan de "Passerelle de St. Brévin" op 50 m van het hotel.

Verschillende malen ging men op busuitstap o.a. naar St. Leonard voor de ondergrondse bootvaart en bezichtiging van de grotten, CransMontana met zijn mondain en modern centrum, de stuwmeren Lac Tseuzier en Barrage d'Emosson, de Stad Montreux aan het meer van Genève en Martigny met zijn Romeins theater.
Wij logeerden in een all-in hotel. Van ontbijt tot lunch, vieruurtje en avondmaal, het eten was excellent!

05 t.e.m. 14-07-2017, Intersoc vakantie Anzère ZwitserlandDe sfeer onder de wandelaars was fantastisch! 's Avonds zat men op het terras en vertelden hun belevenissen van de dag. Er werd veel verteld en veel gelachen zelfs de reparatie van een schoenzool werd uitvoerig besproken! Anderen bleven in de bar en deden enthousiast mee met de geleide avondactiviteiten. Sommigen kaarten of speelden rummikub met natuurlijk de daarbijhorende supporters!

De laatste avond was er een onverwacht optreden van de nieuwe Nicole en Hugo met hun overbekend nummer "Goedemorgen morgen". Wat hebben wij toch gelachen met Jean-Paul en Danny! Dat er veel plezier gemaakt werd op deze vakantie zal iedereen wel bevestigen.

Ik kan deze vakantie enkel samenvatten in één woord: FANTASTISCH!

Viviane

06/05/2017, Lange Afstandstocht Riemst-Banneux

castershenri (2)Het was 6 mei, de start van een mooie maand. Met 12 stevige Bos- en Heikabouters en nog enkele sympathisanten waren we die dag afgezakt naar Riemst. Na een korte speech van Jan Peumans vertrokken we met nog een 120-tal andere stappers om 46 km verder in Banneux te arriveren. Het was nog vroeg in de ochtend, nog fris maar het zou prachtig weer worden. Ideaal wandelweer volgens kenners! En zo geschiedde het dan ook.

Al snel kwamen we de velden in, de bossen, holle wegen. Prachtige omgeving, glooiend en alles fris groen. Onderweg was er ook regelmatig bevoorrading van koffie, bananen, koffiekoeken. We zouden zeker niet omkomen van honger en dorst!

Jaak, die als clubfotograaf was aangesteld, maakte dan ook enkele mooie kiekjes. Gezellig met z’n allen, tijd zat om bij te praten, te lachen, de moppen aanhoren van Bere, zweten, puffen, klimmen, dalen, … maar vooral genieten! Net zoals het hoort als de kabouters op trot zijn Dan was het uitkijken naar het befaamde stationnetj e. Van hieruit is het nog een 4-tal km te gaan maar dit zijn dan ook de zwaarste van de hele tocht. Zoals het hoort bij een bedevaart plaats, ligt die altijd op een hoog punt. En de weg naar dat punt is zwaar. Een kilometer lang klimmen, dat voel je in de benen als je er al 44 km op zitten hebt. Enkelen hebben toen voor de bezemwagen gekozen.

Die stond strategisch klaar aan de start van die lange helling. Wij deden het elk op ons eigen ritme maar bovenaan ‘de top’ was het weer verzamelen geblazen. Samen uit, samen thuis. Eindelijk was Banneux in zicht. Eerst nog gauw een kaarsje laten branden om dan de laatste meters richting terras te stappen om lekker te genieten van een welverdiende pint! De bus stond ons al op te wachten samen met de andere clubleden die Kanne hadden bezocht. En dan weer met z’n allen huiswaarts. Nagenietend van een hele fijne dag.

06-05-2017, Riemst>Banneux en Busuitstap naar Kanne

Hier heb je de dapperen onder ons… wat was het toch een zware helling, en dat zo helemaal op het laatst…

Danielle

06/05/2017, Busuitstap naar Kanne en te voet naar Banneux

castershenri (1)Zaterdagmorgen 6 Mei om 8 u : de bus staat te wachten in Opglabbeek om de kabouters naar Kanne te brengen.

De meesten onder ons komen goed uitgeslapen en monter aanzetten, sommigen zaten al op de bus, maar goed dat een pientere kabouter dit kwam melden anders…., en na een kleine controle of iedereen aanwezig is, vertrekken we naar onze volgende busstop in As. Met 27 kabouters en 1 Heikabouterchauffeur, vertrokken we vervolgens naar Kanne.

Een uurtje later arriveren we aan het startlokaal en deelt Christiane de startkaarten uit. We kunnen kiezen uit 4-7-10-14 en 21 km maar eerst nemen we nog een broodje en een lekkere tas koffie om fit te kunnen starten aan de wandeling.

Tijdens het wandelen konden we genieten van mooie panoramische uitzichten en een heuvelachtig parcours dat voor sommigen onder ons best wel pittig en vermoeiend was maar dan bereikten we in Vroenhoven een welgekome stopplaats.

Met wat rust en een versterkingske konden we weer verder, over de nieuwe brug in Vroenhoven waaronder het museum ligt.
Enkele km’s verder aan de St Pietersberg komen we aan de grotten en hier staat ons een zeer leuke verrassing te wachten, jawel : een ijskar vele soorten ijscreme, en vermits de opbrengst bedoeld was voor de club Hazewind, moesten we natuurlijk sponseren ! Lekker terrassen in de zon HEERLIJK !!!

castershenri (9)Om 14 u vertrekken we met z’n allen richting Banneux waar we de namiddag vrij hebben. Hier is er tijd voor een gebedje en natuurlijk kunnen we ook een kaarsje laten branden.
Vervolgens nog maar eens een terrasje voor een lekkere pannekoek…maar pech voor ons… de kok was ervandoor… alé dat probeerde Gerard ons toch wijs te maken, dus werd het een overheerlijke apfelstruddel “mit sahne” terwijl wij geduldig wachten op de lange afstandstappers . Ze hebben het trouwens wonderwel goed gedaan. Proficiat allemaal !

Met een laatste dorstlesser(Karmeliet voor sommigen) nemen we afscheid van Banneux en rijden we huiswaarts.

Het was een geslaagde, goed georganiseerde mooie wandeldag met speciale dank aan onze buschauffeur André.

Tot de volgende…

Mia D.

 

26/04/2017, Lentetocht As

26-04-2017, Lentetocht AsVoor onze midweekse woensdag wandeling trokken we vandaag naar As, bij wandelclub Bos-Heikabouters zij organiseerden er hun Lentetocht. We kijken uit naar een heerlijke wandeltocht. As, een gezellig dorpje gelegen in Limburg, te midden van heidevelden en bosgebieden, op het Kempisch plateau. In het midden tussen Demer en Maasvallei, in het oude Land van Loon.

Het dorp is ontstaan als nederzetting langs de Bosbeek. As is een prehistorische waternaam Aska. Waarmee men eerste de Bosbeek aanduiden en later het dorp zelf: Assche, Asghe, Asch, As. In deze schitterende omgeving organiseerde wandelclub de Boskabouters en Heikabouters hun traditionele Lentetocht. Het Vrijetijdsgebouw in As was de vertrekplaats van deze Lentetocht. Keuze in overvloed aan afstanden, van 5 tot 20 km. Eerst een woordje met de voorzitter. Hier hoor ik dat de Bos en Heikabouters vandaag hun 25-jarig bestaan vieren, een dikke proficiat van ons. Wat foto’s van de medewerkers in de startzaal nemen, nog een tas koffie en we zijn klaar om te vertrekken.

26-04-2017, Lentetocht AsWe vertrokken onder een stralend lentezonnetje, dit hadden de weermannen niet voorspeld. Onmiddellijk na de start bevinden we ons volop in de natuur. Verder stappend over mooie boswegen soms smalle bospaadjes, is het volop genieten. We stappen voorbij een monument uit de tweede wereldoorlog. Dat eraan herinnerd dat er hier 70 jaar geleden een Britse Lancaster bommenwerper is neergestort. Het monument is vervaardigd door kunstenares Julia Berger.

Even verderop is het uitkijken we kruisen de drukke Europalaan. Verder stappend is het genieten van de omgeving, en de rust van deze tocht. We kruisen terug de drukke Europalaan ditmaal over een mooie fiets en wandelburg. Vanop de brug hebben we zicht op het oude stationsgebouw van As. Jarenlang speelde station As een centrale rol in de steenkoolontginning in deze streek, want van hieruit vertrokken vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen in Eisden, Waterschei en Winterslag. Station As is een van de toegangspoorten van Nationaal Park Hoge Kempen. Nu vindt je in een gerestaureerde trein het bezoekersonthaal van het park. Het voormalige stationnetje van As is nu een gezellig café waar je de sfeer van weleer nog steeds kan opsnuiven.

De straat over en we bereiken de rustpost in het Buurthuis Statiewijk, we hebben ca 7,5 km op de teller. Na de koffie een lus van ca 8 km, hier hebben de parcoursmeesters hun best gedaan. Over uitgestrekte heidevelden en door de bossen van Natuurpark Hoge Kempen, het is genieten van begin tot het einde. We wandelen langs talrijke waterplassen, waar 26-04-2017, Lentetocht Asdierenleven volop floreert. In deze omgeving kan je uren vertoeven, puur wandelplezier. Andermaal komt de rustpost met rasse schreden naderbij. De zaal is goed gevuld er heerst een gemoedelijke sfeer.

Na wat eten en drinken en wat oude bekenden te hebben ontmoet, zijn we klaar om het slotgedeelte aan te vangen. Verder stappend via rustige stille landwegen, door gemengde loofboombossen. Het is volop genieten van deze groene omgeving. We bereiken een oude watermolen, gelegen op de Bosbeek. De Oude Molen of Theunissenmolen genaamd, is een van de zeldzame bovenslag watermolens in het land. Werd voor het eerst vermeld in 1470. Deze watermolen een korenmolen, is in privébezit en alleen op afspraak te bezichtigen. Nog even doorstappen en de kerktoren van As komt binnen bereik. Nog is het niet gedaan, als laatste de Geologische wand gelegen in een voormalige grindgroeve. Is een van de weinige geologische monumenten in België. Geologische afzettingen brengen een geschiedenis van 300.000 jaar tot leven. Via een trappentoren van 8,5 meter hoog kan je de groevenwand op verschillende niveaus bezichtigen. Een loopbrug vormt de verbinding tussen de bodem van de groeve en het oorspronkelijk niveau.

Na de afdaling nog de laatste slotmeters. Einde van een zeer mooie wandeling doorheen de prachtige natuur van As en omgeving in een idyllisch landschap. Met dank aan wandelclub Bos-Heikabouters voor deze mooie Lentetocht, dit was puur wandelplezier.

Verslag: Jos Van Dingenen
http://wandelazette.be/nieuws/bericht/7053

15/03/2017, Bostocht Opglabbeek

15-03-2017, Bostocht OpglabbeekHet Kempisch dorp Opglabbeek ligt in het midden van Limburg. De wandelclub WSV De Boskabouters organiseerde een wandeltocht in hun eigen thuishaven. De start van de wandeling ging door in het Sentower park met een grote evenementenhal. Je kon er kiezen tussen afstanden, van 4 t.e.m. 20 km. Heel wat vroege vogels en blije gezichten passeren de inschrijvingstafel via de scanner, wat vlot verliep.

Onder een heerlijk lentezonnetje ging de wandeling van start richting Meeuwen. Je wandelt onmiddellijk het bos in dat de Donderslag heet, het Nationaal Park van de Hoge Kempen met meer dan 5700ha bos waar het heerlijk vertoeven was, afwisselend met dennen- en eikenbomen en tussendoor heidevlaktes.

Er zijn zes toegangspoorten om vrij door de natuur Donderslag te wandelen. Onder de wandeling was er een rustpost voorzien op het kampeerterrein voor jeugdgroepen. Na de pauze en een frisse cola kon je de rest van de afstanden, verder in de puur natuur door wandelen. Bedankt aan de parcoursverantwoordelijken voor de mooie uitgestippelde wandeling en de rest van het bestuur voor het onthaal en de gezelligheid. Geniet mee van enkele sfeerbeelden. Tot later.

Verslag: Theo Vallons

http://wandelgazette.be/nieuws/bericht/6978

12/02/2017, Wintertocht (Danielle)

12-02-2017, Wintertocht OpglabbeekHet was 12 februari, de winterwandeltocht van de Kabouters!
Het was fris, droog en een licht windje. Volgens de kenners een ideaal wandelweer.
De startplaats in het Kimpenhof zat al vrij snel gezellig vol met koffie en theedrinkers die zich klaar maakten voor een korte of lange wandeling.
Aan het koffiebuffet was het al gauw een toeloop voor een warme drank terwijl het bier en frisdrankbuffet er nog even rustig op toekeek. Maar naargelang de middag vorderde gingen de Grimbergen,de Karmeliet en dergelijke vlotjes van de toog!

12-02-2017, Wintertocht OpglabbeekOok zo verliep het met ons spek en eieren. Valère en Gaby, twee nieuwe aanwinsten in onze club, stelden zich kandidaat om voor dit éénpansgerecht te zorgen. Een langzame start mondde uit in een ‘à volonté’ bakken van de kakelverse eieren en het lekkere spek.

De tafels waren weer mooi versierd met rode roosjes, een knipoog naar de naderende St Valentijn. Ook in Sentower, de controleplaats, hadden ze hun handen goed vol maar daar liep alles ook vlotjes dankzij de vele helpende handen.
Een geslaagde winterdag werd afgetikt bij 1085 deelnemers en afgesloten met een gezellig onderonsje(lees …onze helpers !) waar spek en eieren niet mochten ontbreken !

12/02/2017, Grote belangstelling voor Wintertocht.

12-02-2017, Wintertocht OpglabbeekZondagochtend 12 februari beloofde een mooie wandeldag te worden ondanks het winterweer de dag voordien.

's Morgens vroeg, rond de klok van 7, kwamen de eerste wandelaars al toe in de startzaal Kimpenhof om zich in te schrijven en om hun aantal kilometers te stappen. Er was keuze te over: 5, 10, 15 of 20 km. Men kon vrij starten tot 15 uur.

Rond 9 uur begon de zon te schijnen en werd het serieus druk in en rond de startzaal. Er heerste een gezellige drukte met vele goedgemutste wandelaars. Wat een mooi parcours werd er uitgepijld. Zelfs op de sociale media werd hierover bewonderend gereageerd. Dikke pluim voor de uitpijlers.

De wandelaars waren zeer enthousiast over deze wandeltocht. Ze hebben 12-02-2017, Wintertocht Opglabbeekgenoten van de bossen, velden, zandduinen en zoveel meer in en rond het natuurgebied van de Duinengordel en de Oudsberg.

In de rustpost, voorzien in Sentower Park, was het ook zeer druk. De wandelaars hebben zelfs kunnen genieten van de jumping in de overdekte piste.

Terug aan de startplaats hebben wij nog genoten van spek met eieren en een flinke boterham erbij. Anderen hielden het bij een tas koffie met een broodje of een stuk taart. Ook een grote kom soep was niet te versmaden.


Viviane 

(http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170214_02729811/grote-belangstelling-voor-wintertocht-van-bos-en-heikabouters)

15/01/2017 - Nieuwjaarsreceptie

15-01-2017, NieuwjaarsreceptieDe Bos- en Heikabouters hielden op 15 januari samen hun nieuwjaarsreceptie. Om 11 uur zat de zaal achter de Kerk in Niel-bijAs al afgeladen vol. Er waren zomaar eventjes 180 personen ingeschreven voor deze nieuwjaarsreceptie.

Bij het binnenkomen van de versierde zaal voelde men zich echt welkom door de hartelijke ontvangst van de beide voorzitters en hun bestuursleden. Zij hadden voor iedereen een persoonlijke nieuwjaarswens. Ook 3 zoenen, een schouderklopje of een stevige handdruk hoorde daarbij.

De aangeboden bubbels en fruitsap waren heerlijk. Voor diegenen die iets anders wensten stond het drankbuffet te hunner beschikking met een waaier aan frisdranken en bieren.
Toen iedereen plaats had genomen namen de voorzitters Jean Willems van De Boskabouters uit Opglabbeek en Lambert Daniels van de Heikabouters uit As de micro om iedereen nogmaals welkom te heten eveneens de burgemeester van As en enkele gemeenteraadsleden van As en Opglabbeek.

15-01-2017, NieuwjaarsreceptieBeide voorzitters meldden dat hun club dit jaar in feeststemming is! De Boskabouters vieren hun 35 jarig jubileum en de Heikabouters hun 25 jarig jubileum.
Beide feestelijkheden zullen later dit jaar gevierd worden. Weeral iets om naar uit te kijken en zeker niet te missen! Burgemeester Tom Seurs nam ook het woord en was vol lof over de werking van de clubs.

Na dit officiële gedeelte volgde urenlang een opeenvolging van heerlijke hapjes en gerechtjes. Bijhorende dranken kon men aan het drankenbuffet afhalen.
De keukenploeg heeft zich dit jaar weer eens overtroffen.

15-01-2017, NieuwjaarsreceptieNa 16u gingen de eerste feestgangers naar huis.
Zodra iedereen vertrokken was konden de bestuursleden en enkele vrijwilligers de zaal terug in orde zetten en terugkijken op een mooie maar vermoeiende dag. Dank aan alle helpende handen. Jullie waren geweldig!

Het was echt genieten van deze nieuwjaarsreceptie. Er werd veel gepraat, gelachen, gegeten, gedronken maar vooral genieten van de sfeer van vriendschap onder elkaar. Er werd afgesproken elkaar snel terug te zien en wel op de wandeltocht op zondag 12 februari. De start is in de Bivakplaats Kimpenhof, Laerstraat in Opglabbeek.

Viviane

 

 

(http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170205_02713486/nieuwjaarsreceptie-bij-de-heikabouters-samen-met-de-boskabouters)

27/11/2016 - Clubwandeling

maarten (1)Aan Sentower Park stonden 132 clubleden om 14u kant en klaar om te starten aan de clubwandeling. Zij waren allen goed op tijd en voorzien van warme kledij, al dan niet clubkledij.

Het was echt wandelweer want het had 's nachts goed gevroren en op de middag scheen de zon volop, dus ideaal om te stappen.

Onder leiding van Bèrke werd de wandeling aangevat. Iedereen kon op zijn eigen tempo volgen want de allerlaatste wandelaars kregen het gezelschap van Jos Vandewal en Jean, in goed gezelschap van de altijd giechelende zussen Martine en Christel en haar vriend, die zorgden dat niemand achterbleef.

Tof dat zelfs daar ook aan gedacht werd ! De wandeltocht ging door mooie plekjes van het natuurgebied van de "Oudsberg". Dit is echt een heel mooi en groot wandelgebied met bossen, heide en zand- en stuifduinen. Na een tijdje maarten (11)stappen ontdekten wij midden in het bos een tentje.

Daar stonden de bestuursleden van wijngilde "De Sleedoorn" uit Genk met zelfgemaakte rode en witte "glühwein"

Zelfgemaakt wil zeggen: krieken en appels plukken, ervan wijn maken en daarna pas glühwein. Bèrke stapte daar resoluut op af en kreeg als eerste een glas glüwein. Iedereen volgde en werd ruim voorzien van drank al dan niet alcoholisch. Na een half uurtje gaf Bèrke toch aan dat er nog moest verder gestapt worden. Vanaf hier werd de terugweg aangevat. De sfeer was zeer gemoedelijk. Praten en lachen onder elkaar maar ook genietend van het mooie weer en de prachtige natuur. In de zaal van Sentower Park stond alles maarten (15)klaar om de clubleden na de wandeling te ontvangen. Iedereen kreeg een bonnetje voor zijn frietjes en daarbovenop nog een bonnetje voor een drank naar keuze. Buiten stond een frituurwagen waar iedereen "à volonté" frietjes, worst,stoofvlees, goulash, e.d. kon krijgen

Jean zorgde, en dit door lottrekking, dat iedere tafel rustig zijn frietjes kon gaan halen. Er heerste een uitstekende sfeer, zeker toen Sinterklaas nog eens de wandelaars kwam groeten met zijn grote gevulde snoepmand.
Maar aan alles komt een eind, ook aan deze fijne namiddag.
De clubleden gingen allen voldaan en tevreden naar huis.
Alles nog opruimen en dan kon het bestuur ook naar huis.
Dank aan de vele helpende handen!
Het was weer een geslaagde activiteit die zeker voor herhaling vatbaar is!

Viviane

Meer artikelen...

 1. 16/11/2016 - Het verhaal van een natte Jeneverbestocht
 2. 06/11/2016 - Busuitstap naar Peer en Odiliënberg
 3. 03/09/2016 - Braambierentocht Opglabbeek
 4. 22 t.e.m. 26/08/2016 - 4Daagse van de Ijzer (Gerda H.)
 5. 22 t.e.m. 26/08/2016 - 4Daagse van de Ijzer (Danielle)
 6. 22 t.e.m. 26/08/2016 - 4Daagse van de Ijzer (Viviane)
 7. 28/06 t.e.m. 06/07/2016 - Intersoc vakantie Zinnal
 8. 08/05/2016 - Busuitstap naar Heppen en Boxtel (NL)
 9. 28/02/2016 - Busuitstap: Vlaanderen Wandelt (nationale wandeldag) te Hofstade
 10. 24/01/2016 - Spetterende nieuwjaarsreceptie!
 11. 13/12/2015 - Clubwandeling naar het Natuurhulpcentrum.
 12. 25/10/2015 - van verrassingen gesproken!, 1ste verrassingstocht.
 13. 05/09/2015 - Braambierentocht Opglabbeek
 14. 17 t.e.m. 21/08/2015 - Vierdaagse van de Ijzer
 15. 14 & 15/08/2015 - Uitslagen 100km Dodentocht Bornem
 16. 19 & 20/06/2015 - Kort verhaal van een korte tocht! 36ste nacht van West-Vlaanderen.
 17. 05 t.e.m. 14/06/2015 - Vakantie Aussois
 18. 30/05/2015 - Pelgrimstocht van 44 km naar Tongeren
 19. 26/05/2015 - Springprocessie Echternach (2de verslag)
 20. 26/05/2015 - Springprocessie Echternach
 21. 21/03/2015 - Terugblik: V.V.R.S. BBQ
 22. 14/03/2015 - Dé Vlaamse klassieker te voet
 23. 11/01/2015 - Nieuwjaarsreceptie
 24. 27/12/2014 - Eindejaarstocht te Niel-bij-As
 25. 13/12/2014 - Naar de kerstmarkt in Trier.
 26. 30/11/2014 - bijeenkomst over vakantie naar Aussois
 27. 21/09/2014 - Een dagje naar Brugge ‘die scoone’
 28. 06/09/2014 - Braambierentocht Opglabbeek
 29. 20/08/2014 t.e.m. 23/08/2014 - Verslag van een 16km stapster, 4 Daagse v.d. Yzer
 30. 20/08/2014 t.e.m. 23/08/2014 - Terugblik op de 4daagse van de Ijzer
 31. 08 & 09/08/2014 - 100km Dodentocht Bornen
 32. 08 & 09/08/2014 - Uitslagen 100km Dodentocht Bornem
 33. 24/05/2014 - pelgrimstocht naar Tongeren
 34. 19/04/2014 - Kennedy & Swentibold Mars Sittard
 35. 19/03/2014 - bostocht boskabouters
 36. 23/02/2014 - nationale wandeldag Lummen
 37. 09/02/2014- Wintertocht bij de Boskabouters
 38. 12/01/2014 - nieuwjaars receptie
 39. 28/12/2013 - Genieten van “Antwerpen in de winter
 40. 20/11/2013 - Jeneverbestocht
 41. 12/10/2013 - Avondwandeling Nacht van de Duisternis
 42. 25/08/2013 - Vierdaagse van de IJzer
 43. 09/08/2013 - Dodentocht Bornem
 44. 22/06/2013 - vakantie in Bach
 45. 27/04/2013 - op bedevaart naar Banneux
 46. 30/03/2013 - Kennedymars Sittard
 47. 24/02/2013 - Busuitstap naar de Nationale Wandeldag Te Heverlee
 48. 13/01/2013 - nieuwjaarsreceptie
 49. 29/12/2012 - wandeldag met een feestelijk tintje
 50. 08/12/2012 - Gent bij nacht
 51. 04/11/2012 - Kumtich en het suikermuseum
 52. 04/11/2012 - een dagje Kumtich
 53. 20/10/2012 - Avondwandeling Week van het Bos i.s.m. Gemeente Opglabbeek
 54. 09/09/2012 - Braambierentocht in Opglabbeek
 55. 10/08/2012 - 100km Dodentocht Bornem 2012
 56. 03/06/2012 - Ledendag/feest 2012
 57. 01/04/2012 - Een dagje Wolvertem (Busuitstap)
 58. 24/12/2011 - Kersttocht te Opglabbeek
 59. 30/07/2011 - Heidetocht te Niel-bij-As
 60. 07/09/2008 - (zondag) Braambierentocht te Opglabbeek
 61. 06/09/2008 - (zaterdag) Braambierentocht te Opglabbeek
 62. 08/09/2007 - Braambierentocht te Opglabbeek
 63. 23/03/2005 - Woensdagtocht bij de Boskabouters
 64. 01/01/2004 - Heidetocht te Niel-bij-As