het compostela lied en afsluiting

Jef heeft een mooi liedeke geschreven en daar wil ik jou ook van laten genieten.

Refrein:

elk jaor opnow

noa de camino tow, allein of met mun vrouw

et is van we ich how.

Ich beij elke daag, dat ich et toch weer maag

elk jaor opnow, noa Compostela tow

En volgend jaor zien veir weeral blij

want volgend jaor zien ver weer derbij.

Elk jaor opnow, no Compostela tow.

Strofe 1:

Ver danke Lambert, dè jong dè wandelt gèr

en Monsieur Maurice, onze chauffeur André

en onze Jaak, dè van dej reportage.

En dankzij Nicole, heilen ver et vol.

Strofe2:

De wandelkabouters maakten het weer woar;

es die mannen willen, kriegen ze alles klaor.

Et waor eine sjikke groep en een fantastische reis

en now eederein nog uns het refrein.

Strofe 3:

En is het gedaon en motte ver eivers gaon

nei, dan treur ich nit omdat ich beter weet

dit is het begin van e now seizoen

en volgend jaor gaon ver nog .. beter doen.

 

Afsluiting.

Ik ben ervan overtuigd dat ik een aantal mensen niet genoemd heb in mijn verslagjes, maar dat is puur toeval. Iedereen in de groep vervulde zijn rol (humorist, uitdager, regelaar, zorgend, lachbek, rustgevend, strever, ..) en alleen op die manier krijg je evenwicht en binding. En dat is wat we bereikt hebben.

 

maar

Maandag 28 en dinsdag 29 september

Als je naar  een uithoek van Europa reist dan duurt de terugreis lang. Je weet dat op voorhand en toch blijft het moeilijk om je daar mentaal op in te stellen. 

Na een lekker ontbijt, bussen we in groepjes met de stadsbus  naar het centrum van Pamplona. Het is een zonovergoten dag en we hebben tijd tot 15u om de stad te verkennen. Maar echt verkennen zit er niet meer in. Het wordt een beetje kuieren en zoeken naar de bekende plaatsen en gebouwen. De enkelen, die 2 jaar geleden door Pamplona getrokken zijn via de camino, voelen weer de pelgrim- vibraties bij het herkennen van de toegang tot de stad en het zien van de schelpen en pijlen op de muren en borden. Marcel en Jef maken van het gratis fietsaanbod van het hotel gebruik, om al schaterend de stad te bezichtigen.

Een tussendoortje: het is opvallend hoe goed het stadsverkeer in de grote spaanse steden georganiseerd is: in de buitenwijk van Pamplona, waar ons hotel ligt (circa 3 km van het centrum) vertrekt en stopt om de 12 minuten een stadsbus en kan je voor 1,35 euro (enkele reis) aan de buschauffeur te betalen, op 3 plaatsen in het centrum uit- en opstappen. En op veel plaatsen zijn er verkeerslichten die aftellen om de voetgangers op de oversteekplaatsen te beveiligen (Vlaanderen begint binnenkort met het eerste project in Antwerpen) .

Maurice heeft intussen voor een lekker lunchpakket gezorgd; Nicole en Jaak slepen vanuit de Lidl nog een aantal bierblikjes de bus in en om 15u30 vertrekken we voor de nachtreis. Nog 1400 km en dan zijn we terug thuis.

Het is stil op de bus. Ik kijk terug op een fijne tocht; hoe een heterogene groep gedurende twee weken zich zichzelf omvormt tot een homogene groep; maar ik ben me er ook van bewust, dat, als je eenmaal weer in je vertrouwde thuisomgeving bent, je snel overgaat naar de orde van de dag en dat is maar goed ook.

De terugreis verloopt vlot. Maurice kan zelfs vlot in en uit zijn slaaphokje (het wonder van de camino?).

Tijdens het laatste uur van de reis worden dankwoordjes uitgesproken en daar sluit ik me nu bij aan.

Dank aan de hele groep voor de vriendschap, de discipline en het gezellig samenzijn. Dank aan Maurice en André om ons veilig en comfortabel overal naar toe brengen. Dank aan Maurice, Bèrke, Lèneke en Nicole voor de efficiënte voorbereiding en begeleiding tijdens de reis. Dank aan Nicole voor de dagelijkse bezinning en het thuisgevoelen dat ze ons bezorgde tijdens de lange busreizen.

Het was goed en om af te sluiten wil ik de woorden van Jef gebruiken:

Ich beij elke daag, det ich et toch weer maag, elk jaor opnow, noa Compostela tow.

Groetjes en tot ...... as et God beleeft.

 

 

 

zondag 27 september

Nog een halve dag in Compostela. Om 7u30 de koffers in de bus, ontbijten en dan met de stadsbus naar Compostela voor de eucharistieviering van 10u. Om zeker te zijn van een goede plek, zitten we al om 9u15 op onze plaatsen. Want we willen geen glimp missen van het evenement met het zwaaiende wierrookvat. En het is ook een unieke en beklijvende gebeurtenis.

Nog effe wat rondkuieren, de laatste souvenirs kopen of genieten van een koffie en dan weer met de stadsbus naar onze bus aan het hotel. We vertrekken onmiddellijk naar Pamplona, een tochtje van 760 km, om daar te overnachten. Maurice heeft nog voor een lunchpakket gezorgd, zodat de rusttijden kort kunnen gehouden worden.

En dat een pelgrim ook vooruit moet kijken en zeker voor voldoende drank moet zorgen, dat brengt Josée helemaal in de praktijk: naast haar liggen enkele flessen rode wijn.

Om 21u30 arriveren we in Pamplona. Het bereiken van het hotel was niet eenvoudig door wegenwerken in de buurt. De telefonische begeleiding van een hotelverantwoordelijke zet ons weer op de goede pad en om 22u is iedereen ingecheckt. Nog een drankje in de bar en dan .... heerlijk slapen en dromen van de terugreis.

 

26 september

Onze laatste wandeling met aankomst in Compostela. Het fel begeerde eindpunt is in zicht. De laatste 10 km hebben weinig te bieden: wandelen langs een luchthaven, via een industrieterrein en de drukte van de stad.

Maar inwendig is het genieten. We hebben onze doelstelling waar gemaakt en het enige wat telt is dat eerste zicht op de torens van de kathedraal. Het geluid van de doedelzak onder de toegangspoort en de aankomst op het plein voor de kathedraal. De felicitaties van de medewandelaars; de oogjes een beetje vochtig; het hoort er allemaal bij.

We hebben ruim de tijd deze namiddag, maar het uitreiken van de "castelana's" heeft nogal wat voeten in de aarde. Na veel palaberen en de nodige overtuigingskracht worden om 17u alle diploma's overhandigd. Het blijft een afweging van het toepassen van de regels en de honorering van een prachtige prestatie.

Er is veel veel volk in Compostela; lange rijen wachtende pelgrims om hun castelana af te halen (zelfs om 18u15) maar ook veel toeristen en eigen inwoners die genieten van de sfeer en een verlengde zomer.

We maken gebruik van het stadsvervoer (1 euro/pp) om vlot terug naar het hotel te rijden.

En om voorlopig af te sluiten een paar cijfers:

- de straffe wandelaars hebben 308 km afgelegd; de goede wandelaars: 293 en de camino/a's tot 158 km.

"Voorlopig" afsluiten omdat morgen en maandag het versturen van een dagoverzicht niet haalbaar is door de terugreis.Maar ik neem de draad nog ff op op dinsdag/woensdag volgende week.

Weet je dat:

- onze hollandse vrienden Francine en Joep gisteren een prachtprestatie neerzetten. Francine in automatische wandelmodus en Joep erachteraan.

- de camino lijkt te verstikken in zijn eigen sukses, Vooral de laatste 100 km van camino frances zijn zeer druk en daardoor vuil. Zeer veel nieuwe herbergen; erg veel nieiuwe wegen rondom Compostela enz. Kortom: een constante ingreep op het traject van de Camino.

Dit is het voor vandaag. Nog wat fotoos versturen via wetransfer, nog ff genieten van mijn verjaardag en dan koffers maken en slapen want de koffers moeten morgenvroeg om 7u15 alweer aan de bus zijn.

Groetjes en tot volgende week.

 

25 september 2015

Onze voorlaatste wandeldag; na het ontbijt zo snel als mogelijk met bus naar Melide, onze aankomst van gisteren en dus onze vertrekplaats voor vandaag. Om 9u30 was iedereen op weg. De langste afstand 32 km, de kortste 15km.

Het parcours leidt ons langs prachtige holle wegen, door bos en veelkleurige dalen en na ieder dal wacht weer een heuvelrug.We passeren veel kleine gehuchten met heel veel ruines en slecht onderhouden boerderijen; een boer en boerin die via het caminopad hun koeien naar een weide brengen. En de zon was weer zeer gul.

We zien prachtig gerestaureerde "horreos" oftewel graanopslagplaatsen.Het zijn langwerpige bouwsels met openingen in de wand om de inhoud te drogen. Om muisjes buiten te houden staan ze op houten of stenen poten met daarboven op een uitstekende platte steen.

Het lijkt erop dat de meesten een beetje stiller zijn dan tijdens de vorige dagen; alsof men toch een beetje in gedachten verzonken is nu het einde van onze pelgrimstocht nadert.

Voor het vertrek vanuit Pedrouzo, tracteer ik nog op mijn .. ste verjaardag morgen.

Tijdens de busreis naar het hotel vergast Jef ons op een onuitgegeven Camino-gospel; ik zal proberen de tekst vast te krijgen en morgen in het verslag opnemen.

Morgen nog 21 km van Pedrouzo naar Compostela, volgens weerfee Lèneke, met prachtig weer.

Vooral voor de nieuwkomers zal het morgen bij de aankomst aan de kathedraal toch een emotineel moment zijn.

Een leuke conversatie vandaag : Els:"mijn benen lopen sneller dan mijn verstand"; Jean: "als mijn verstand even snel als mijn benen marcheert, dan zou ik nu zeker wat anders doen". 

Weet je dat:

-  fietser Jean van Madeleine deze middag in Compostela is aangekomen; hij heeft na lang aanschuiven zijn "Compostelana" (in het latijn) ontvangen en tijdens het avondeten had hij voor ieder van ons een leuk aangepast geschenkje.

Zo, het is intussen  22u30; nog gauw een drankje met de wandelmakkers en dan hopelijk voor allen een weldoende slaap zodat overmatig kan genoten worden morgen tijdens onze aankomst en verblijf in de stad Compostela.